Još jedan razlog

Zašto se psi igraju

Mehrkam je nadzirala istraživanje koje je obuhvatilo deset parova pasa kućnih ljubimaca koji su živjeli zajedno najmanje šest mjeseci i koji se međusobno igraju barem jednom na dan, prema kazivanju njihovih vlasnika.
Lifestyle / Životinje | 11. 02. 2021. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Psi su skloniji igrati se međusobno kada ih pozorno motri njihov vlasnik, otkriva nova studija i sugerira da kućni ljubimci priređuju igre ponajprije zato da ugode 'gazdi', piše Hina.

Dobro je poznata činjenica da psi budno prate koliko im čovjek pridaje pozornosti, kaže Lindsay Mehrkam, stručnjakinja za ponašanje životinja i voditeljica studije objavljene u časopisu Animal Cognition.

"No nije poznato (do sada u istraživanjima) kakav je učinak čovjeka kao gledatelja na tipično ponašanje pasa, u ovom slučaju, pasa u zajedničkoj igri", kaže voditeljica.

Mehrkam je nadzirala istraživanje koje je obuhvatilo deset parova pasa kućnih ljubimaca koji su živjeli zajedno najmanje šest mjeseci i koji se međusobno igraju barem jednom na dan, prema kazivanju njihovih vlasnika.

Znanstvenici su videom snimali parove u igri u tri različite situacije: kada je vlasnik bio odsutan, u prisustvu vlasnika koji nije pratio što psi rade te konačno u situaciji kada je vlasnik budno pratio pseću igru i pritom ih hvalio i mazio.

Radi boljih rezultata, provoditelji istraživanja stvorili su takvu situaciju tri put u razmaku od nekoliko dana.

Zaključci su pokazali, navodi Lindsay Mehrkam, da bolja pozornost vlasnika potiče igru pasa, zatim povećava učestalost i intenzitet ponašanja tipičnih za psa: položaj psa (uzdignute stražnjice i prsa priljubljenih uz pod), zatim plesanje stražnjicom u znak zadovoljstva, igra lovice, simulacija borbe, ugrizi iz ljubavi i slično.

"Zapanjuje da su psi, koji imaju priliku igrati se zajedno kad god im se prohtije, skloniji igri kada na njih čovjek obraća pažnju", kaže koautori studije Clive Wynne s državnog sveučilišta Arzione.

Autori su postavili nekoliko hipoteza kojima tumače takvu sklonost.

Prema jednoj od njih psi igrom traže da ih vlasnik gleda i za njih je to gledanje nagrada, baš poput djece koja kada nešto nauče žele to pokazati i pozivaju roditelje da ih gledaju.

Nadalje, psi mogu i naučiti da međusobnom igrom dobivaju pohvale vlasnika koji im se čak pridružuje u igri ili ih izvodi van da se poigraju.

Moguće je i to da se psi osjećaaju sigurnije kada ih vlasnik gleda jer igra koja počinje bezazleno može poprimiti neki oblik agresivnosti pa je u tom slučaju bolje da je prisutan vlasnik koji će napetost presjeći.

"Riječ je o studiji koja postavlja više pitanja nego što pruža odgovora", kaže Lindsay Mehrkam koja je počela proces uspoređivanja rezultata s drugim istraživanjima, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close