Distrikt

Napokon će i pčelari doboti svoj Zakon

Nakon usvajanja Vlade, Zakon o pčelarstvu ide u skupštinsku proceduru i njegovo prvo čitanje očekuje se na narednoj skupštinskoj sjednici.
Lifestyle / Životinje | 27. 10. 2021. u 15:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Do sada u Brčkom nije bilo Zakona o pčelarstvu

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je na redovitoj sjednici u srijedu usvojila Zakon o pčelarstvu Brčko distrikta BiH u cilju zaštite pčela i njene uloge u prirodi kao i reguliranja pčelarske djelatnosti.

Predstojnik Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno privredu Vlade Brčko distrikta BiH Milenko Ninković podsjetio je kako je donošenje Zakona započeto još u prethodnoj Vladi.

"Početkom ove godine mi smo usvojili plan usvajanja zakona za ovu godinu. Odjel je imalo u planu tri zakona i ovo je prvi koji je kompletno završen i danas usvojen. Do sada to područje nije bilo zakonski regulirano, nije postojao nijedan pravilnik, niti je bio raniji Zakon o pčelarstvu. Prilikom izrade Zakona uključili smo i sve tri udruge pčelara koja aktivno djeluju na teritoriji Distrikta i uvažili neke njihove prijedloge", kazao je Ninković.

Prema njegovim riječima, nakon usvajanja Vlade, Zakon o pčelarstvu ide u skupštinsku proceduru i njegovo prvo čitanje očekuje se na narednoj skupštinskoj sjednici.

Ovim zakonom propisuje se, pored ostalog, držanje i uzgoj pčela, način i uvjeti za postavljanje pčelinjaka, uspostavljanje i vođenje katastra pčelinjih paša, zdravstvena zaštita pčela, uspostavljanje evidencije pčelara i pčelinjaka, područje udruga i organiziranja pčelarskih organizacija i druga pitanja koja su od značaja za područje pčelarstva na teritoriji Brčko distrikta BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close