Bez kemije

Učinkovite prirodne metode za tjeranje komaraca

Riješiti se malih krvopija nije nimalo jednostavno, no postoje učinkovita prirodna sredstva koja zaista djeluju, i što je najvažnije, ne štete zdravlju.
Lifestyle / Životinje | 10. 07. 2023. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S dolaskom ljeta dolaze, nažalost, i komarci koji uživanje pretvaraju u pravu noćnu moru.

Riješiti se malih krvopija nije nimalo jednostavno, no postoje učinkovita prirodna sredstva koja zaista djeluju, i što je najvažnije, ne štete zdravlju.

Što znači da se nećete morati oslanjati na skupe proizvode i jake kemikalije, piše Jutarnji.hr

1. Citronela

Citronella je uobičajeno prirodno i učinkovito eterično ulje koje se dobiva iz listova i stabljika biljke Cymbopogon, poznate i kao limunska trava. Dok većini ljudi ne smeta lagani miris citrusa, komarci ga "mrze", pa se citronela koristi u raznim proizvodima poput sprejeva i svijeća.

2. Čajevac

Ulje čajevca poznato je po svojim antiseptičkim, antimikrobnim i protuupalnim svojstvima.

Studije pokazuju da je ulje čajevca učinkovit repelent za insekte, budući da njegova intenzivna aroma drži kukce poput komaraca podalje. Njegova moćna ljekovita svojstva također znače da, ako vas ugrize, može pomoći u brzom ublažavanju uboda komaraca.

3. Lavanda

Biljke lavande ili u obliku ulja jedan su od najučinkovitijih repelenata protiv komaraca, smatraju stručnjaci. Ima analgetska, antifungalna i antiseptička svojstva, što znači da osim što sprječava ubode komaraca, smiruje i umiruje kožu.

Foto: Pixabay / Lavanda

4. Ulje eukaliptusa limuna

Ulje limunskog eukaliptusa jedno je od poznatijih prirodnih repelenata, koristi se od 1940-ih,

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u Americi čak ga je uvrstio na listu učinkovitih sastojaka za tjeranje komaraca.

Možete napraviti vlastitu mješavinu koristeći ulje limunskog eukaliptusa ulje suncokreta u omjeru 1/10.

5. Ulje cimeta

Iako rjeđe, ulje cimeta može se koristiti kao ekološki prihvatljiv pesticid. Prema riječima stručnjaka, čak ima sposobnost ubijanja ličinki komaraca, a djeluje i kao repelent protiv odraslih komaraca, što je "win-win" situacija.

  / Cimet 
Kopirati
Drag cursor here to close