Zdravlje iz prirode

Kantarionovo ulje rješava ovih 7 zdravstvenih problema

Kantarionovo ulje ili ulje gospine trave je poznato po svojim ljekovitim svojstvima i koristi se u tradicionalnoj medicini već dugi niz godina.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 07. 2023. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravi se od gospine trave, odnosno od njenih žutih cvjetova koji cvjetaju najčešće u srpnju. Bitno je naglasiti da se beru samo zreli cvjetovi koji se potom stavljaju u jednu staklenku u koju se dodaje maslinovo ulje

Nakon toga slijedi proces pravljenja, odnosno držanja zatvorene staklenke na suncu do 7 tjedana. Svako par dana staklenku treba okrenuti naopačke kako bi se proces proveo pravilno. Nakon tog perioda, kantarionovo ulje je potrebno procijediti u drugu bocu i spremno je za korištenje.

Jedna boca se može koristiti do dvije godine ako se čuva na tamnom mjestu. Kao što smo već spomenuli, njegova upotreba je široko rasprostranjena a ovo su neke od zdravstvenih tegoba koje uspješno rješava. 

1. Rane i opekotine

Kantarionovo ulje je poznato po svojim protuupalnim svojstvima što ga čini idealnim izborom za tretiranje i umirivanje manjih opekotina i rana. Kada se nanese na ranu smanjuje upalu tkiva oko povrijeđenog područja.

Njegova antimikrobna svojstva pomažu u suzbijanju rasta mikroorganizama koji mogu uzrokovati infekciju rane. Još jedna pozitivna stvar je da ovo ulje zahvaljujući svojim analgetičkim svojstvima ublažava bol te njegova primjena smanjuje nelagodu oko povrijeđenog područja. 

2. Depresija i anksioznost

Kantarionovo ulje, također poznato kao ulje gospine trave, dugi niz godina koristi se u tradicionalnoj medicini kao tretman za različite tegobe, uključujući depresiju i anksioznost. Dokazano je da kemikalije koje se nalaze u kantarionom ulju djeluju na povećanje razine serotonina, hormona koji je zaslužan za sreću.

Iako je jako korisno kod ovih tegoba, uvijek se prvo trebamo posavjetovati s liječnikom jer ova stanja često zahtijevaju medicinsku terapiju. Također, ovo ulje može loše reagirati s određenim lijekovima za depresiju tako da treba biti oprezan u korištenju. 

3. Hemeroidi 

Hemeroidi su sve veći problem današnje populacije i znaju biti jako neugodni i bolni. Ako ste se pitali kako kantarionovo ulje pomaže za hemoroide, čitajte dalje. Naime, njegovo protuupalno svojstvo olakšava bol, nelagodu i peckanje koje hemeroidi mogu prouzrokovati.

Možete ga nanositi više puta dnevno na bolno mjesto baš zbog njegovog prirodnog sastava, koristeći sterilnu gazu. U lakšim slučajevima će zasigurno smanjiti upalu i pomoći da lakše obavljate svakodnevne obaveze. 

4. Bolovi u mišićima i zglobovima

Kantarionovo ulje ima protuupalna svojstva koja mogu smanjiti upalu u mišićima i zglobovima. Upala često prati bolove u tim područjima, a primjena ulja može pomoći u smanjenju ove upale i time olakšati bol. Osim toga ima i analgetička svojstva koja jako brzo djeluju na bolesno mjesto i nakon nanošenja čine bol podnošljivom.

Još jedna korisna stvar ovog ljekovitog pripravka je pozitivan učinak na opuštanje mišića i poticanje cirkulacije. Dovoljno je da samo malu količinu ulja nanesete na bolno područje i umasirate u kožu kružnim pokretima. Za par minuta bi trebali osjetiti olakšanje bilo da se radi o napetosti mišića ili grčeva koji uzrokuju bolove.

5. Kožne bolesti 

Ulje gospine trave se često koristi za razna kožna oboljenja kao što su akne, dermatitis, ekcemi te psorijaza u početnom stadiju. Mazanjem kantarionovog ulja na lice, primjerice kod akni i dermatitisa, njegovo protuupalno djelovanje pomaže kod crvenila, svrbeži i suhoće. Na ekceme pozitivno djeluje tako što pomaže u održavanju hidratacije što je jedan od najbitnijih uvjeta za zdravu kožu.

Kada govorimo o psorijazi moramo napomenuti da se radi o ozbiljnom stanju za koje je potrebno liječničko mišljenje. U ovom slučaju kantarionovo ulje može olakšati proces ljuštenja kože i smanjiti upalne procese koji se odvijaju. Koža će biti nahranjena i veće su šanse da će se manje ljuštiti što ljudima s ovim stanjem svakako olakšava život. 

6. Gljivična infekcija

Kantarionovo ulje ima antimikrobna svojstva koja pomažu u suzbijanju rasta i razvoja gljivica. Osim toga, njegovo protuupalno djelovanje dokazano smanjuje upalu i crvenilo izazvano istom. Preporučuje se i zbog svojih regenerativnih svojstava koja pomažu u obnavljanju kože oštećene gljivičnom infekcijom.

Sastojci u ulju mogu podržati prirodan proces obnove kože, pomoći u zacjeljivanju oštećenja i smanjiti rizik od ponovne infekcije. Za korištenje kantarionovog ulja kod gljivičnih infekcija, dovoljno je nanijeti malu količinu ulja na zahvaćeno područje, nekoliko puta dnevno kako bi što brže djelovalo. 

Kod gljivičnih infekcija koje su dugotrajne i teške obavezno se trebate posavjetovati s Vašim liječnikom koji Vam može dati odgovarajuću medicinsku terapiju. 

7. Cirkulacija

Kantarionovo ulje, poznato i kao ulje gospine trave, često se koristi u svrhu masaže zbog svog blagotvornog utjecaja na cirkulaciju. Naime, poboljšanje protoka krvi kroz tijelo je od ogromne važnosti za zdravlje i funkciju svih naših organa.

Njegova protuupalna svojstva jako puno pomažu nakon velikog fizičkog napora i dugotrajnog stajanja tako da je idealno za ljude koji rade kao frizeri, konobari ili primjerice građevinari. Dokazano opušta napete i umorne mišiće te jamči dobar san nakon napornog dana. 

I za kraj

Kao što možete zaključiti iz svega što ste pročitali, kantarionovo ulje ima brojne pozitivne učinke na naše zdravlje. Osim što rješava dosta tegoba na prirodan način, lako ga je nabaviti jer je dio ponude svake biljne ljekarne.

Važno je napomenuti da ovo ulje ne rješava ozbiljne zdravstvene probleme te nam je za to potrebna liječnička skrb ili savjet. 

Može biti dragocjen pomagač u rješavanju lakših zdravstvenih stanja no svakako je potrebno posavjetovati se s Vašim liječnikom prije njegove upotrebe. 

Kopirati
Drag cursor here to close