Projekt Građanin

Učenici Gimnazije Ljubuški o nepostojanju azila za napuštene životinje u ZHŽ

Kroz ovu temu gimnazijalci pokušavaju razviti svijest o ovom prekrivenom problemu.
Lifestyle / Životinje | 22. 04. 2022. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu projekta Civitas (Projekt Građanin) učenici Gimnazije Ljubuški: Nika Primorac, Magdalena Pavlović, Kristina Jurčić, Antonija Kežić, Nika Barać, Matija Vukšić, Milla Zadro i Ana Dodig, pod mentorstvom prof. Mile Logare, obrađuju temu ''Nepostojanje azila (skloništa) za napuštene životinje u Zapadno-Hecegovačkoj Županiji''.

Kroz ovu temu gimnazijalci pokušavaju razviti svijest o ovom prekrivenom problemu. Do sada u ŽZH ne postoji niti jedan pokušaj osnivanja azila.

Foto: Gimnazija Ljubuški / Nepostojanje azila (skloništa) za napuštene životinje u Zapadno-Hecegovačkoj Županiji

''Ne postoji sustavan plan za rješenje ovoga problema te smo odlučili preuzeti inicijativu'', kazali su gimnazijalci koji tvrde kako su se  ''mnogi građani složili da je najefikasnije rješenje upravo otvaranje azila, a drugi obavezna kastracija i sterilizacija svih lutalica uz pomoć financiranja''.

''Kontaktirali smo predstavnike različitih političkih stranaka koji su se složili da je problem od velike relevantnosti i da je potrebno pronaći rješenje. Prilikom prikupljanja informacija shvatili smo da su Županijska i gradska vlast najvažnije za rješenje ovog problema. Razgovarali smo i prikupljali informacije od mnogih građana, stručnjaka, veterinara, inspektorata, ministarstva te gradonačelnika grada Ljubuškog'', istaknuli su.

Foto: Gimnazija Ljubuški / Nepostojanje azila (skloništa) za napuštene životinje u Zapadno-Hecegovačkoj Županiji

''Svjesni smo problema napuštenih životinja kojeg većinski Županija izbjegava i kojeg se stavlja po strani. Voljni smo sudjelovati u rješavanju problema, ali se također nadamo suradnji ostalih općina te Županije uopće. Smatramo kako će taj način, u skladu s ostalima, puno bolje funkcionirati jer je tako lakše omogućiti potrebna sredstva za izgradnju i realizaciju potrebnih uvjeta za životinje'', kazali su ispred ureda gradonačelnika grada Ljubuškog.

Foto: Gimnazija Ljubuški / Nepostojanje azila (skloništa) za napuštene životinje u Zapadno-Hecegovačkoj Županiji

''Općenito želimo započeti od nule te uzeti u obzir sve uvjete i pravila koja su potrebna da se azil uopće izgradi. Grad ne bježi od svoje odgovornosti i spreman je, u suradnji s ostalim općinama, uzdržavati i osigurati sva potrebna sredstva, jer je to naša obveza i dužnost. Teško je predvidjeti ostvarenje vaše zamisli, no potruditi ćemo se istaknuti ovaj problem i razgovarati s nadređenima u drugim općinama. Želimo osigurati nadzor i samo zbrinjavanje životinja, posebice pasa na našem teritoriju. Posebice želimo naglasiti važnost poznavanja točnog broja napuštenih životinja zbog buduće realizacije Vaše zamisli'', zaključili su ispred ureda gradonačelnika.

Kopirati
Drag cursor here to close