Savjeti stručnjaka

Trebaju li psi lizati svoje rane?

Trebate li dopustiti svom psu da liže rane? Što je još važnije, hoće li lizanje zaliječiti njihove rane?
Lifestyle / Životinje | 18. 12. 2022. u 20:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Psi instinktivno ližu rane. Kad ih nešto zaboli, oni to ližu. To je samo dio onoga što oni jesu. Vjerovanje da psi moraju lizati rane kako bi ih zacijelili toliko je rašireno da su mnogi ljudi, uključujući drevna društva, vjerovali da pseća slina može zaliječiti i ljudske rane.

Ovo uvjerenje ima neku osnovu. Međutim, s vremenom je narastao do mitskih razmjera. Dakle, trebate li dopustiti svom psu da liže rane? Što je još važnije, hoće li lizanje zaliječiti njihove rane?

Studije 

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih psi ližu svoje rane je ublažavanje boli i nelagode. Lizanje pretjerano stimulira mozak, što može privremeno umanjiti bol. Ovo je analogno ljudima koji trljaju ili drže ruke na svojoj rani. Psi koriste jezik da se umire, ali i kako bi očistili ostatke i bakterije, prenosi Jutarnji.hr

Studije su pokazale da pseća slina ima neka svojstva ubijanja bakterija. Učinak je, međutim, neznatan, a učinkovit je samo protiv Escherichia coli i Streptococcus canis, piše World Dog Finder.

Iako lizanje može pružiti određenu zaštitu od određenih bakterija, postoje neki ozbiljni nedostaci dopuštanja vašem psu da liže rane. Prekomjerno lizanje može uzrokovati iritaciju, što može dovesti do akutnog vlažnog dermatitisa, infekcija i samopovređivanja.

Ponovnim otvaranjem rana, lizanje i žvakanje također mogu usporiti zacjeljivanje. Psi su posebno opasni kada je riječ o lizanju kirurških mjesta. Lizanje može uzrokovati otapanje šavova i ponovno otvaranje rane, što zahtijeva ponovni posjet veterinaru.

Slina kao lijek 

Zatvaranje ponovno otvorenih kirurških rana često je složenije od zatvaranja čistih rana. Zato kirurzi svojim psećim pacijentima daju elizabetanske ogrlice da ih nose dok su šavovi na mjestu ili dok rana potpuno ne zacijeli.

Pseća slina može imati neka ljekovita svojstva, a prije moderne medicine, lizanje rana bila je najbolja obrana vašeg psa od infekcije.

Međutim, u današnjem svijetu imamo više mogućnosti. Držite pri ruci kutiju prve pomoći sa sredstvom za njegu rana kako ne biste doveli psa u opasnost.

Odvratite svog psa od lizanja kad god je to moguće. Posavjetujte se sa svojim veterinarom za više informacija o njezi rana i proizvodima za njegu rana.

Kopirati
Drag cursor here to close