Problem u RS-u

Svinjska afrička kuga potvrđena na 20 imanja

Bolest je do sada potvrđena u semberskim selima Srednji i Gornji Dragaljevac i Donji i Gornji Magnojevići, i nije proširena na druga sela.
Lifestyle / Životinje | 27. 06. 2023. u 16:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupan broj imanja na kojima je potvrđeno prisustvo afričke kuge svinja se s jučerašnjih devet popeo na 20, nakon što je na još nekoliko lokacija u međuvremenu potvrđeno prisustvo ovog virusa.

Bolest je do sada potvrđena u semberskim selima Srednji i Gornji Dragaljevac i Donji i Gornji Magnojevići, i nije proširena na druga sela, prenosi Srpska.info

Kako je priopćeno iz Ministarstva poljoprivrede, do današnjeg dana od bolesti afričke kuge svinja potvrđeno je uginuće 31 svinje, dok se na području koje obuhvata spomenutih 20 imanja nalazi ukupno 498 svinja, od kojih su neke do sada uklonjene odnosno eutanazirane, a ostale su u postupku uklanjanja.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske će nastaviti da redovno prati situaciju na terenu i poduzima sve nužno mjere i korake u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti.

"Radi adekvatnog sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, apeliramo na vlasnike svinja da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera, posebno biosigurnosnih mjera, svaku sumnjivo stanje životinje i uginut će odmah da prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru.

Strogo je zabranjeno premještanje životinja, obvezno treba ograničiti kretanje s i na farmama, postavljanje dezinfekcijskih barijera, mijenjati obuću i odjeću prilikom napuštanja farme", poručuju iz Ministarstva.

Za vrijeme trajanja mjera u zaraženom i ugroženom području, zabranjeno je održavanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog podrijetla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rada stočnih pijaca na teritoriji Grada Bijeljina.

Kopirati
Drag cursor here to close