Dosta više

Šri Lanka zabranjuje "jahanje slonova u pijanom stanju"

Mnogi bogati stanovnici Šri Lanke – uključujući budističke redovnike – posjeduju slonove kao kućne ljubimce kako bi pokazali svoj prestiž, no česte su i prijave o lošem tretmanu prema tim životinjama.
Lifestyle / Životinje | 21. 08. 2021. u 16:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slonovi u zatočeništvu u Šri Lanki dobit će svoju biometrijsku osobnu iskaznicu, a njihovim jahačima zabranjuje se konzumacija alkohola na poslu, stoji u novom zakonu o zaštiti životinja te otočne države.

Mnogi bogati stanovnici Šri Lanke – uključujući budističke redovnike – posjeduju slonove kao kućne ljubimce kako bi pokazali svoj prestiž, no česte su i prijave o lošem tretmanu prema tim životinjama.

Cilj novih mjera je zaštita njihove dobrobiti. Uvedene su stroge regulacije rada sa slonovima, kao i obaveza njihovog dnevnog kupanja u trajanju od dva i pol sata.

Službeni podaci pokazuju da na Šri Lanki ima oko 200 slonova u zatočeništvu, dok ih je na slobodi oko 7,5 tisuća.

Novi zakon predviđa da svi vlasnici slonova moraju imati njihove osobne iskaznice s ispisom njihove DNK.

Zabranjuje se rad beba slonova i njihovo odvajanje od majki. Slonovi zaposleni u drvnoj industriji više ne smiju raditi duže od četiri sata, a zabranjuje se i rad noću.

Slonovi se više ne smiju koristiti u filmovima, osim u vladinim produkcijama i pod strogim veterinarskim nadzorom. U turizmu se zabranjuje jahanje slona više od četiri osoba, a oni koji ih jašu više ne smiju piti alkohol, prenosi Hina.

„Osoba koja je vlasnik ili skrbi za slonove mora osigurati da jahač tijekom rada ne konzumira nikakav alkohol ili drogu“, rekao je ministar zaštite okoliša Wimalaweera Dissanayaka.

Vlasnici slonove moraju slati na pregled svakih šest mjeseci. Onima koji će kršiti novi zakon slonovi bi mogli biti oduzeti, a prijeti im i kazna od tri godine zatvora.

Hvatanje divljih slonova na Šri Lanki je kažnjivo smrću, no optužnice su rijetke.

Kopirati
Drag cursor here to close