Traktorom otkrio podzemlje

Tajna podzemnog carstva: Otkriće drevnih tunela u južnom Brazilu

Uzbudljiva arheološka otkrića u južnom Brazilu otkrivaju fascinantnu priču o tajanstvenim tunelima, koji se prema lokalnoj legendi pripisuju mitološkim bićima, ali istina je još uzbudljivija.
Lifestyle / Životinje | 18. 03. 2024. u 21:55 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uzbudljiva arheološka otkrića u južnom Brazilu otkrivaju fascinantnu priču o tajanstvenim tunelima, koji se prema lokalnoj legendi pripisuju mitološkim bićima, ali istina je još uzbudljivija.

Godine 2009., jedan farmer se vozio kroz svoje polje kukuruza na jugu Brazila kada je iznenada osjetio kako mu traktor tone i naginje se na jednu stranu. Traktor se neočekivano zaglavio, otkrivajući tunel širok gotovo 2 metra i dugačak oko 15 metara, točno ispod farmerove kuće!

Stručnjaci su proučavali ove tunelske misterije i otkrili da su ih stvorile nevjerojatne životinje koje su živjele prije najmanje 10.000 godina - golemi kopneni ljenjivci! Duboki tragovi kandži na zidovima tunela jasno su ukazivali na prisustvo ovih drevnih stvorova.

Ali to nije sve. Južna Amerika nekada je bila dom divovskih životinja poput Holmesine i Pampatheriuma, koji su bili znatno veći od njihovih modernih rođaka. Stručnjaci pretpostavljaju da su ove ogromne životinje odgovorne za stvaranje nekih od tunela pronađenih u regiji.

Osim toga, lokalno stanovništvo kroz stoljeća je povezivalo ove tunele s mitološkim bićima poput Curupire s unazad stopalima i divovske zmije poznate kao Boiúna. Ova otkrića potiču na daljnje istraživanje kako bi se rasvijetlila tajna ove drevne mreže podzemnih prolaza.

Znanstvenici su identificirali čak dvije različite "vrste" tunela, sugerirajući da su ih vjerojatno stvorile različite vrste kopnenih ljenjivaca. Proteklih nekoliko desetljeća, više od 1500 takvih paleorupa pronađeno je diljem južnog Brazila i Argentine, otvarajući nova vrata za istraživanje drevnih tajni ovog područja.

Ovo otkriće ne samo da mijenja naše razumijevanje o drevnoj fauni Južne Amerike, već i baca novo svjetlo na bogatu mitologiju i povijest regije.

Kopirati
Drag cursor here to close