Rusija

Otkrivena još jedna tajna o medvjedu

Ekstremna temperatura pomogla je da se sačuva meko tkivo medvjeda oko 3.460 godina.
Lifestyle / Životinje | 23. 02. 2023. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tim ruskih znanstvenika izvršio je nekropsiju (postupak kojim mrtvozornik utvrđuje smrt) na ostacima smeđeg medvjeda, čiji je leš ostao skoro savršeno sačuvan u ledenoj divljini istočnog Sibira oko 3.500 godina.

Ostatke su pronašli stočari koji čuvaju irvase na pustom otoku na Arktiku.

"Ovo je apsolutno jedinstveno otkriće: potpuna lešina drevnog smeđeg medvjeda", rekao je Maksim Čeprasov, šef laboratorije u Muzeju mamuta "Lazarev" na Sjevero-istočnom federalnom sveučilištu u Jakutsku, na istoku Sibira, izvijestio je Reuters.

Ženka medvjeda pronađena je 2020. godine kako "viri" iz vječnog leda na otoku Boljšoj LJahovski, dijelu novosibirskog arhipelaga, oko 4.600 kilometara istočno od Moskve.

Ekstremna temperatura pomogla je da se sačuva meko tkivo medvjeda oko 3.460 godina, kao i ostaci njegovog posljednjeg obroka - ptičjeg perja i biljaka. Medvjed je bio visok 1,55 metara, a težak oko 78 kilograma.

"Prvi put lešina sa sačuvanim mekim tkivom dopala je u ruke znanstvenicima, što nam daje mogućnost da prostudiramo unutarnje organe i istražimo mozak", rekao je Čeprasov.

Tim znanstvenika izveo je niz staničnih, mikrobioloških, virusoloških i genetskih testova na ovoj medvjedici.

"Genetskom analizom je utvrđeno da se medvjed ne razlikuje u mitohondrijskom DNK od modernog medvjeda na sjeveroistoku Rusije - u Jakutiji u Čuhotki", rekao je Čeprasov.

On je dodao da je medvjed vjerojatno bio star oko dvije do tri godine, kao i da je uginuo zbog ozljede kičmenog stuba.

Za sada nije jasno kako je medvjed uopće stigao do otoka, koje je sada odijeljeno od kopna tjesnacem od 50 kilometara. Vjeruje se da je prešao led ili je preplivao ili da je možda u to vrijeme otok i dalje bio dio kopna.

Kopirati
Drag cursor here to close