Hutovo blato

Održana radionica o endemskim i ugroženim ribama

Park prirode Hutovo blato, kao dio sliva rijeke Neretve jedan je od centara endemizma za slatkovodne ribe, koji je prepoznat u međunarodnim razmjerima.
Lifestyle / Životinje | 16. 12. 2021. u 18:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radionicu o endemskim i ugroženim vrstama riba Hutovog blata održala je prof. dr. Svjetlana Stanić – Koštroman u okviru projekta Put endema ''EndemicPathway - ePATH''.

Park prirode Hutovo blato, kao dio sliva rijeke Neretve jedan je od centara endemizma za slatkovodne ribe, koji je prepoznat u međunarodnim razmjerima.

U prvom dijelu radionice naglašena je iznimna raznolikost vodenih staništa Hutovog blata, od jezerskih i močvarnih staništa do ekosustava tekućica i izvora, kao preduvjeta specifične biološke raznolikosti vodenih organizama ovog područja.

''Hutovo blato stanište je 12 endema sliva Jadranskog mora, među kojima se većina vrsta nalazi u jednoj od kategorija ugroženosti prema IUCN-u'', kazala je prof. Stanić - Koštroman.

Nakon radionice za studente i učenike je organiziran praktični diou sklopu kojeg su predstavljene morfološke i ekološke značajke riba koje nastanjuju ekosustave Hutovog blata te prigodni fotosafari parkom. Cilj aktivnosti je popularizacija zaštićenih vrijednosti prirodne baštine s naglaskom na iznimnu raznolikost riba ovog područja, a u svrhu njihove zaštite.

  / Održana radionica o endemskim i ugroženim ribama

Projekt ''Endemicpathway - ePATH'' implementiraju tri partnera: Park prirode Hutovo blato, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore te Grad Makarska koji imaju za cilj kreirati zajedničku turističku ponudu u tri zaštićena područja (Park prirode Hutovo blato, Tivatska solila i Botanički vrt Kotišina) kroz promociju prirodnih (endemske vrste) i kulturnih vrijednosti.

Projekt je podržan kroz Interreg IPA Prekograničnu suradnju Hrvatske – Bosne i Hercegovine – Crne Gore 2014 - 2020 kao jedan od programa IPA II fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 1,5 mil Eur, od čega je 1,3 mil eura bespovratnih sredstava EU IPA II fondova. Projekt je počeo 1. studenoga 2020. i trajat će 24 mjeseca.

Kopirati
Drag cursor here to close