Novi val

Tri najveća problema sa kojima se ptice susreću na preletu kroz BiH

Bajkovitu poemu 'Pahulje' Alekse Šantića glazbeno je oživjela skladateljica Merima Ključo, koja ujedno potpisuje audio i video produkciju singla.
Lifestyle / Životinje | 10. 03. 2020. u 13:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

U okviru uspostavljanja suradnje sa organizacijama koje se u svom radu bave i zaštitom ptica i njihovih staništa Ornitološko društvo “Naše ptice”, u suradnji sa NVO “Novi Val”, organizira dvodnevnu radionicu na temu “Osigurajmo siguran prelet ptica na Jadranskom migratornom putu” koja za cilj ima osigurati siguran prelet ptica selica iz središnje i sjeverne Europe do zimovališta u Africi preko Balkanskog poluotoka.

Radionica je rezultat sinergije između projekata “Adriatic Flyway 4: Safe Flyways – stop illegal bird killing in the Mediterranean”, Bosnia and Herzegovina anti poisoning program - phase 1 (BHAPP) i “Establishment of bird collision mortality monitoring system in karst poljes of Bosnia and Herzegovina”

Tijekom radionice sa nekim od partnerskih organizacija će se potpisati memorandum o suradnji na rješavanju tri vodeća problema sa kojima se ptice susreću na preletu kroz Bosnu i Hercegovinu: krivolov, trovanje i stradanje od sudara sa električnim vodovima.

Krivolovne aktivnosti na području Bosne i Hercegovine najčešće podrazumijevaju lov zaštićenih vrsta, lov u vrijeme lovostaja, korištenje sredstava za masovno hvatanje ptica, lov iz motornih čamaca i korištenjem zakonom o lovstvu zabranjenih vrsta oružja o lov u zaštićenim područjima. Krivolovom su najviše pogođene pjevice, grabljivice i pojedine vrste močvarnih staništa.

Trovanje divljih životinja, uključujući i ptice, uglavnom se prakticira korištenjem otrovnih mamaca, obično u manjim ruralnim sredinama. Iako je zakonom zabranjena, upotreba otrova je olakšana relativno lako dostupnim otrovnim supstancama na tržištu. Ilegalna upotreba otrova je glavni razlog smanjenja brojnosti populacija lešinara u svijetu i glavni je faktor koji je doprinio izumiranju sve četiri vrste lešinara koje su se nekada gnijezdile u BiH.

Sudari ptica sa električnim vodovima u Europi predstavljaju jedan od glavnih uzroka smrtnosti ptica, najčešće grabljivica i roda.

Početak radionica je 14.3.2020. godine u prostorijama Edukativnog Centra NVO Novi Val u Blagaju, sa početkom u 10:30 sati. Za drugi dan je predviđeno pojedinačni obilazak terena suglasno dogovoru sudionika.

Kopirati
Drag cursor here to close