Iznad Potoka

Pčelari kraj Mostara u borbi s neželjenim gostom

''Moj kolega je primijetio medvjeda, te ga je uplašio senzorima, no kaže kako se vratio ponovno'', objašnjava Đopa.
Lifestyle / Životinje | 26. 10. 2021. u 14:22 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mještani Lišana, mjesta iznad mostarskog prigradskog naselja Potoci, proteklih noći ne spavaju mirno. Njihove noći, ali i svakodnevnicu prekinuo je neželjeni gost – medvjed.

''Prije tri večeri dok sam obilazio pčele koje imam u Lišanima primijetio sam da je došlo do prevrtanja nekoliko košnica. Na prvu sam mislio da je za štetu odgovoran vjetar, no ujutro sam vidio da su mi uzeti i okvirovi, pa sam posumnjao na ljude'', govori za Bljesak.info Smiljan Đopa, koji sa suprugom živi u Potocima.

Nakon kontakta s nekoliko kolega pčelara iz Lišana, ali i mještana, Đopa saznaje da je i kod drugih došlo do slične situacije, te da su neki od njih primijetili i krivca.

''Moj kolega je primijetio medvjeda, te ga je uplašio senzorima, no kaže kako se vratio ponovno'', dodaje Đopa.

Medvjedica s mladima

Nakon daljnjeg raspitivanja doznaje i kako je na vrelu Bošnjaci, zadnjim kućama prema Rujištu, primijećena i medvjedica s mladima.

''Žena je vidjela medvjedicu s mladima, i to je jako opasno. Istovremeno mi govore kako je u tom vremenu tim putem čovjek šetao s djetetom od tri godine. Nije više samo do pčela. Mi sami im ne možemo i ne smijemo ništa'', govori pčelar.

Čekaju komisiju

O slučaju su obavijestili i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te sad čekaju izlazak njihove komisije na teren.

Proteklih noći, kaže, kako su i lovci, potaknuti svime, organizirali potjeru, no još uvijek bez rezultata. Kaže kako ga je cijeli slučaj uznemirio, no ne odustaje, ide svakodnevno u dežure s namjerom da zaštiti svoje pčele.

''Alarmirali smo sve i nadam se da će ovo sve upaliti. U protivnom, najviše je medvjed u opasnosti'', rekao je pčelar.

Kopirati
Drag cursor here to close