Svatko ima svojeg džudžana

Mačkolisica – nova životinja

Iako umnogome nalikuje kućnim mačkama, mačkolisica je svoje ime dobila zbog svoje duljine i po svom izrazito prstenastom repu…
Lifestyle / Životinje | 22. 03. 2023. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neuhvatljiva prugasta mačkolisica, poznata uglavnom korzikanskim pastirima i intrigantna znanstvenicima, posebna je životinjska vrsta karakteristična za francuski mediteranski otok, objavio je francuski ured za bioraznolikost (OFB), piše Hina.

Potvrđeno je da je novom analizom gena otkriven jedinstven genski soj divljih mačaka u udaljenim šumskim šikarama sjeverne Korzike.

Genski uzorci jasno razlikuju korzikanske mačkolisice s prstenastim repom od kopnenih šumskih mačaka i domaćih mačaka, stoji u priopćenju OFB-a.

Iako umnogome nalikuje kućnim mačkama, mačkolisica je svoje ime dobila zbog svoje duljine, 90 centimetara od glave do repa, i po svom izrazito prstenastom repu s crnim vrhom.

Ostale prepoznatljive karakteristike uključuju pruge na prednjim nogama, "izrazito tamne" stražnje noge i riđi trbuh. Gusta, svilenkasta dlaka prirodni joj je insekticid protiv buha, krpelja i uši.

Tajanstvena mačka postala je predmet istraživanja nakon godina igranja mačke i miša, odnosno kad je jedna od njih neočekivano uhvaćena u lokalnom kokošinjcu 2008.

To je odavno dio lokalnog folklora.

Mačkolisica je dio naše pastirske mitologije, rekao je za AFP Carlu-Antone Cecchini, korzikanski rendžer koji radi za OFB.

Iz generacije u generaciju kružile su priče o tome kako šumske mačke napadaju ovce i koze.

Otkriće te jedinstvene vrste značajan je korak prema osiguranju odgovarajuće zaštite i očuvanju ugroženih vrsta.

Kopirati
Drag cursor here to close