Što mislite?

Koliko je vremena potrebno velikoj bijeloj psini da prijeđe ocean?

Velike bijele psine ne lutaju na svojim putovanjima, te često putuju izazovnim rutama svjetskih oceana.
Lifestyle / Životinje | 17. 04. 2024. u 09:23 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki bijeli morski psi neki su od najtežih putnika na svijetu, te ih se redovno može vidjeti kako putuju ekstremnim rutama svjetskih oceana, prenosi IFL Science. Oni ne lutaju na svojim putovanjima; kultna vrsta može završiti neke od najbržih prekooceanskih migracija koje su morske životinje ikada vidjele.

Početkom 2000-tih, veliki bijeli morski pas preplivao je otprilike 20 000 kilometara od Južne Afrike do Australije i zatim se vratio u roku od devet mjeseci.

Prvi dio ovog putovanja prema istoku preko Indijskog oceana uključivao je najbržu poznatu prekooceansku povratnu migraciju među morskim životinjama, prema istraživanju o tom podvigu iz 2005. godine.

Istraživači Društva za očuvanje divljih životinja nazvali su je Nicole po australskoj glumici Nicole Kidman (koja je očito velika obožavateljica velikih bijelih morskih pasa).

Dana 7. studenog 2003. istraživači su pričvrstili elektronički uređaj za praćenje na njezinu leđnu peraju dok je bila u vodama Južne Afrike. Nakon završetka prve dionice putovanja, oznaka je otpala u blizini zaljeva Exmouth u zapadnoj Australiji i prenijela podatke satelitu.

Otkrilo se da je preplivala oko 11.100 kilometara od Južne Afrike do Australije u samo 99 dana – što je rekordan pothvat. Istraživači su mislili da će to biti kraj priče, ali ponovno je uočena 20. kolovoza 2004. – čak u Južnoj Africi.

"Ovo je jedno od najznačajnijih otkrića o ekologiji bijelog morskog psa i pokazuje da ćemo možda morati ponovno napisati povijest života ove moćne ribe", rekao je dr. Ramón Bonfil, istraživač u Društvu za zaštitu divljih životinja i glavni autor istraživanja, u izjavi iz 2005.

"Što je još važnije, Nicole nam je pokazala da su odvojene populacije velikih bijelih morskih pasa možda izravnije povezane nego što se dosad mislilo, te da su bijeli morski psi koji su nacionalno zaštićeni na mjestima kao što su Južna Afrika i Australija, puno izloženiji ljudskom ribolovu u otvorenim oceanima nego što smo prije mislili", objasnio je Bonfil.

Nicoleina elektronička oznaka otkrila je nekoliko drugih fascinantnih uvida u migraciju morskih pasa. Na putovanju od Južne Afrike do Australije, plivala je prosječno 4,7 kilometara na sat, što se mjeri brzinom plivanja brze tune.

Dok je većina putovanja obavljena na površini oceana, Nicole je redovito zaranjala u bazen Indijskog oceana na dubini od 980 metara. Godine 2005. to je bio rekord za veliku bijelu ribu, ali znanstvenici su nakon toga otkrili da mogu roniti duboko do čak 1128 metara.

Velike bijele psine nedvojbeno su među najvećim moreplovcima, ali druge životinje dovršavaju puno dulje migracije zračnim putem. Arktička čigra, morska ptica srednje veličine s izobličenim tijelom, putuje nevjerojatnih 96 000 kilometara kružno od arktičkih i subarktičkih regija Europe do Antarktike svake godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close