Tko ima najjači ugriz

Koja životinja ima najsnažniji ugriz? Moćni predatori, ali i - jedna malena ptica!

Da bi dobili rezultate, istraživači uzimaju u obzir mnogo toga: od oblika glave i vilice, do osobina zuba i njihovih mogućnosti
Lifestyle / Životinje | 18. 04. 2023. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među životinjama s najjačom silom ugriza nalaze se neki od najvećih predatora, što je i očekivano, ali i na veliko iznenađenje mnogih, jedna ptica s Galapagosa. Prema mišljenju stručnjaka, sila ugriza predstavlja silu koju naprave mišići i koristi gornje i donje vilice prilikom ugriza. Logičnim se čini da najveći predatori imaju i snažnije ugrize kojim lako hvataju željeni plijen, ali čija vilica je najsnažnija?

Krokodil

Prema rezultatima nekoliko različitih studija, apsolutni šampioni u ovoj kategoriji su morski krokodil (Crocodylus porosus), sa 16 460 njutna - kg⋅m/s2, ali i orka (Orcinus orca), s 18 450 njutna, kako tvrdi Nizozemsko društvo za morske pse. Odmah potom je velika bijela psina (Carcharodon carcharias) s 18 tisuća njutna, prema studiji iz 2008. godine, piše National Geographic.

Neki proračuni ukazuju da je životinja koja je živjela od prije 90 do prije 66 milijuna godina, po imenu T. rex sa silom od 35 tisuća njutna imala gotovo dvostruko jači ugriz nego moderne životinje. S druge strane, tu je i megalodon (Otodus megalodon), koji je prije 15 do 3,6 milijuna godina lovio svoj plijen u morima i tom prilikom svojim ugrizom vršio silu koja se kretala između 100 i 180 tisuća njutna. No, znanstvenici smatraju da se ove dvije izumrle vrste životinja ne mogu uspoređivati, jer su imali različite tipove ugriza kao i broj zuba.

Velike zebe s Galapagosa

Osim toga, ističu kako je za moderne vrste životinja dosta lakše utvrditi silu koju vrše prilikom ugriza jer se uz suvremene tehnologije obavljaju direktna mjerenja. Situacija je, jasno, sasvim drugačija kada su u pitanju izumrle vrste, za koje se rade posebne rekonstrukcije i proračuni.

Da bi dobili te rezultate, istraživači uzimaju u obzir brojne karakteristike: od oblika glave i vilice, do osobina zuba i njihovih mogućnosti. Ipak, prema mišljenju paleontologa Danijela Hubera, sa Sveučilišta Tampa na Floridi, odlučujući faktor u procjeni sile ugriza je veličina tijela i mišići donje vilice koji su odgovorni za "zatvaranje" vilične kosti.

Iako mnogi tvrde da su životinje s oštrijim zubima zapravo one koje imaju najjaču silu ugriza, istina je da postoje mnoge koje nemaju ni velike, ni oštre vrhove, a imaju veoma moćne vilice. Među njima su i velike zebe s Galapagosa. One su teške prosječno 33 grama, a snaga vilice im je 70 njutna. Znanstvenici tvrde da, ako usporedimo tu ptičicu i T. rexa, s obzirom na veličinu, njena je sila ugriza 320 puta veća od njegove.

 

Kopirati
Drag cursor here to close