Volite li ih?

Kako možemo bolje razumjeti mačke?!

Mačke su nevjerojatna stvorenja s vrlo složenim karakterom.
Lifestyle / Životinje | 26. 05. 2021. u 21:00 Srbijanka Stanković

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naši slatki mačići čine naš život bogatijim i ljepšim. Zbog toga je važno naučiti kako ih bolje razumjeti, kako im uljepšati život, jer oni to zaslužuju. Mačke možda ne znaju govoriti, ali vrlo dobro znaju pokazati što žele pokretima tijela ili pogledom, a naš je posao prepoznati te jasne male znakove i pokušati im udovoljiti.

Kroz povijest su mačke često prikazivane kao mistične, zagonetne i nepredvidive jer ljudi imaju poteškoća u razumijevanju njezinih potreba i izražavanju osjećaja. Međutim, to ne znači da biste trebali odmah odustati!

Mačke su nevjerojatna stvorenja s vrlo složenim karakterom. Zahtjevne su i ponekad se mogu ponašati i kao nepristupačne, ali istina je da one, kao i sva druga živa bića, žele biti voljene.

Ako se potrudite razumjeti postupke i govor tijela vaše mačke, ona će definitivno uživati u provođenju vremena s vama. A vi sigurno već znate koliko dobro društvo mogu biti.

Zanimljivosti o mačkama

Mačke su drevna stvorenja koja su obožavali čak i egipatski faraoni. Neovisne su i snalažljive. Iako pripadaju grupi kućnih ljubimaca i ponekad mogu biti lijene i razmažene, istina je da se mačke vrlo brzo prilagođavaju svakoj situaciji i reagiraju na nju instinktivno, a rijetko griješe u procjeni.

Zbog toga otkrivamo neke zanimljive činjenice o mačkama koje se prepričavaju širom svijeta, a one mogu odgovoriti na pitanje kako bolje razumjeti mačke.

Legenda o 9 života

Jedna od najzanimljivijih legendi vezanih za mačke je legenda o 9 života. Naravno, ovo je ipak samo legenda. Mačke zapravo nemaju 9 života. Ali svaka legenda je došla odnekud, zar ne?

Naime, mačke se u mnogim drevnim kulturama smatraju magičnim bićima. Nerijetko se mačke prikazuju kao vjerni pratioci čudesnih stvorenja, čak i u modernim filmovima i knjigama. Njihova intuicija, inteligencija i snalažljivost čine ih jednim od najsnalažljivijih kućnih ljubimaca na svijetu.

Izuzetno su okretne, imaju reflekse munje i sposobnost brzog odlučivanja, što ih u većini slučajeva čini otpornijim i snalažljivijim od drugih kućnih ljubimaca. Možda je baš zato rođena ova legenda o broju života mačaka. Neki čak vjeruju da je mačka sposobna prepoznati opasnost i reagirati na vrijeme i prije nego što se opasnost dogodi. Dočekana je na nogama, izbjegava razne nesreće reagujući brzo i instinktivno.

Praznovjerje o crnim mačkama

Mračni srednji vijek nanio je ozbiljnu štetu ljupkim crnim mačkama. U stvari, davno su crne mačke bile odraz elegancije, kraljevske nadmoći i omiljenih kućnih ljubimaca visokih članova društva od faraona, preko pesijskih careva itd.

Negdje u srednjem vijeku crne mačke nekima su stvarale strah i nelagodu, a sve zbog čestog druženja s vješticama, čiji je egzodus tada bio glavna tema. Priče o vješticama brzo su okupirale mnoge gradove u Europi, a kako je na ulicama bilo mnogo lutajućih mačaka, o njima su se uglavnom brinule usamljene dame koje su kasnije nazvane vješticama.

Nepravda je učinjena prema tim damama, baš kao i prema mačkama, jer se smatralo da su crne mačke reinkarnacija ovih dama koje su optuživane za vračanje. Otuda stereotip da je crna mačka koja vam pređe put peh. Tako se nepravda zbog nekad najomiljenijih kućnih ljubimaca iz porodice mačaka počela širiti i zadržala se do danas. Potpuno neopravdano.

Kako možemo bolje razumjeti mačke pomoću govora tijela?

Iako ne znaju da govore, jasno znaju kako da pokažu svoja osećanja i trenutno raspoloženje, ali i kakav utisak o vama imaju. Jednom kada shvatite i prihvatite ove signale kao dio svakodnevnog života s mačkom, vi i ona bit ćete sretniji.

Kako mačka pozdravlja?

Naravno, ona se ne može pozdraviti na jeziku koji razumijete, ali ova pristojna dama ima manire. Ovisno o tome koliko vam se sviđa, mačka vas može pozdraviti na nekoliko načina. Klasičan pozdrav, posebno za osobu koju još ne poznaje jeste lagan prilaz osobi uz jednostavno podizanje repa.

Ako vas mačka pozdravi prilazeći vam i trljajući glavu o vašu nogu, to znači da vam vjeruje i da joj se sviđate. Mačke imaju mirisne žlijezde na ušima i glavi, te kad vam glavom protrlja nogu, ostavlja miris na vama dok u isto vrijeme istražuje miris vašeg tijela.

Mačka kojoj se jako dopadate lizat će vam čak i ruke ili lice kao znak da joj se stvarno sviđate i da ima puno povjerenja u vas.

Mačke očima pokazuju svoja osjećanja

Mačka vam ima svoj način reći "volim te". Ova inteligentna bića zapravo imaju sjajan način da vam kažu koliko vas vole. Kada vas mačka pogleda duboko u oči i polako trepće, to vas ne bi trebalo zbuniti. To je poljubac mačke u zraku.

Ona vam, naime, izražava veliku ljubav i trebali biste biti sretni, jer vas vaša mačka obožava.

Pored ovog znaka jasnog obožavanja, mačka ima i vlastite načine da vam pokaže kada je preplašena, uznemirena ili razočarana. Ako su joj zjenice sužene to znači da niste u potpunosti ispunili njena očekivanja. Nečim si razočarao svoju macu. To obično rade kada im ne ostavite slatkiše koje obožavaju u posudi za hranu ili im se jednostavno ne sviđa vaš jelovnik za taj dan.

Ako su zjenice mačke proširene, to obično znači da je uznemirena. Bilo da se želi igrati s novom igračkom ili se osjeća uplašeno, moći ćete prepoznati to u njenim očima.

Uši govore

Poput očiju, mačke su naučile koristiti uši za komunikaciju, a ne samo za sluh. Na primjer, ako su joj uši podignute i usmjerene prema gore, to može značiti da je sretna, zainteresirana ili uzbuđena. Ako su joj uši više bočno orijentirane, izgledaju poput krila aviona, to znači da je uplašena, ljuta ili razdražljiva, pazite! Ako stalno okreće uši i okreće glavu, to znači da je znatiželjna i želi čuti najtiše zvukove i treba joj izuzetna koncentracija.

Zašto mačka mijauče?

Mačke proizvode zvukove kako bi izrazile svoje osjećaje. Naime, odrasle mačke ne mjauču jedna na drugu, ali pripitomljene mačke često mjauču svojim vlasnicima. Zašto je tako?

Naučnici vjeruju da pripitomljene mačke svoje vlasnike vide kao mačiće. Samo odrasla mačka mijauče u komunikaciji sa svojim mačićima. Stoga budite vrlo sretni, ako vaša mačka mijauče na vas, ona vas zapravo voli i smatra svojim potomstvom. Može li vas neko voljeti više od vaše majke?

Kako usrećiti svoju mačku?

Da bi vaša mačka bila sretna, mora biti zdrava, hranjena i negovana. Mačke su sjajni hedonisti i ne samo da uživaju u pažnji, već i zahtijevaju kraljevski tretman u svakom pogledu. Dakle, ako želite da vaša mačka bude zadovoljna s vama, morate ispuniti njena očekivanja. Sigurno će vam se puno puta zahvaliti na vašoj odanosti i iskrenom prijateljstvu do kraja vašeg života.

Vodite računa o zdravlju svoje mačke. Ako primijetite da je vaša mačka danima nervozna, ne igra se ili je tužna, nešto nije u redu. Na koži se vide bolesti, baš kao i promjene raspoloženja i ponašanja mačke. Ako primijetite bilo kakve znakove bolesti kod svoje mačke, odmah je odvedite veterinaru. Kako započeti terapiju na vrijeme i olakšati danima vaše mačke.

Pored brige o zdravlju vaše mačke, vodite računa i o njenoj higijeni i prehrani. Hranjena mačka je sretna mačka, ima više strpljenja i spremnija je naučiti neka od vaših novih pravila. Obavezno zaštitite svoju mačku tijekom ljeta od insekata i krpelja. Oni mogu biti opasni za njeno zdravlje i mogu joj stvoriti nelagodu.

Trikovi pomoću kojih ćemo razumjeti mačke i usrećiti ih

Mačke vole istraživati i igrati se. Postoji izreka da je umorna mačka sretna mačka. Stoga nabavite svojoj mački puno igračaka, pobrinite se da joj je prostor u vašoj kući zabavan i dajte joj vremena za igru. Nabavite loptu, igračku u obliku miša ili će penjačica na kraju dana biti aktivna, zadovoljna i sretna.

Ako vas mačka ugrize dok se igrate s njom, to može biti znak da je umorna i umorna od igre, pa predlažemo da je neko vrijeme ostavite na miru. Nemojte se zbuniti ako mačka pobjegne kad joj se približite. To nikako nije znak da vas ne voli, samo ste je uplašili jer ste vjerovatno naglo prišli što je za nju znak upozorenja. Uvijek joj priđite polako ili joj jednostavno dopustite da prvo priđe vama. Na taj će način ona moći kontrolirati situaciju.

Kad mačka prede, ne mora nužno značiti da je sretna. Mačke predu kada se rađaju, baš kao što i njihova majka prede umjesto da bolno mjauče kada ih donosi na svijet.

Pretpostavlja se da je ovaj mehanizam nastao zbog činjenice da se mačići rađaju gluhi i slijepi, pa je jedini način da ih majka pozdravi samo predenje.

Inače, istraživanje je pokazalo da kada mačka prede, to utječe i na vlasnika jer je frekvencija zvuka izuzetno niska i pomaže tako što ublažava bolove u mišićima i potiče zacjeljivanje kostiju. Uz to, utječe na živčani sistem, smiruje ga, oslobađa od stresa i stvara harmoniju. Međutim, mačka prede i kad je bolesna, kada umire i kad je tužna.

Mačke vole društvo i ako niste u mogućnosti provesti cijeli dan s njom, predlažemo da joj nabavite društvo, odnosno drugu mačku s kojom će se moći igrati i maziti dok vas nema kod kuće. Ovo će zaista obradovati vašu macu.

Takođe, mačke vole gledati ptice. Ova potreba datira još iz antičkih vremena i divljine.

Međutim, možete je usrećiti ako objesite hranilicu za ptice negdje blizu prozora i omogućite joj da kroz prozor gleda ptice koje dolaze po hranu. Tako se može provodite satima.

Mačke nisu previše zahtjevne i istina je da su ponekad dovoljne same sebi, ali vole i da ih mazite i pazite. A zašto ne? Čuvajte svoju mačku u kući i uživajte u njenom umiljavanju.

One su te koji vas bezrezervno vole i koje su sretne zbog vas, dijele sve vaše trenutke u životu s vama i zaslužuju da barem vi učinite minimum za njihovu sreću!

Foto: Pexels.com / Mačići
Kopirati
Drag cursor here to close