Dogs Trust u BiH

Održana stručna obuka za unapređenje dobrobiti i udomljivosti pasa u skloništima

Lifestyle / Životinje | 23. 12. 2021. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt integriranog lokalnog razvoja (ILDP), koji predstavlja zajednički projekt Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini, i Dogs Trust u BiH, podržali su inicijativu državnog Ureda za veterinarstvo da osigura viši nivo dobrobiti životinja u skloništima u BiH kroz obuku koja za cilj ima i da poveća udomljivost pasa koji u njima borave.

Dvodnevnu obuku namijenjenu radnicima i veterinarima u skloništima, te veterinarskim inspektorima, je u utorak i srijedu, 21. i 22.12.2021. godine, na lokaciji Dogs Trust Škole za pse i uz asistenciju Dogs Trust trenera za obuku pasa, održala dr. vet.med. Dunja Kovač, biheviorista, stručnjak za procjenu stupnja socijalizacije pasa i sprovođenje bihevioralne modifikacije.

Potreba za ovom obukom je samo jedan od aspekata u kojem je u skloništima u BiH potrebno unapređenje, a proizašla je iz ekspertnog izvještaja o stanju u skloništima u BiH.

Kako ističe dr. Kovač, rad sa psima u uvjetima skloništa se umnogome razlikuje od rada s vlasničkim psima, prvenstveno zbog toga što su psi koji dospiju u sklonište često nepoznate povijesti i psihofizičkog statusa.

„Kao što pri prijemu psa u sklonište procjenjujemo njegovo fizičko zdravlje i radimo zdravstvene analize, tako isto radimo i procjenu njegovog psihičkog stanja kroz standardizirane testove bihevioralne procjene“, rekla je ona i objasnila da ova procjena na prvom mjestu treba da osigura mentalnu dobrobit životinje u uvjetima skloništa tako što će se sa životinjom postupati u skladu s procjenom njenog temperamenta i karaktera, a drugo, ova procjena povećava šansu za udomljavanje kroz pronalaženje idealnog doma na osnovu poklapanja s temperamentom i karakterom udomitelja. Upravo ovakvu metodu udomljavanja u svom fostering programu koristi Dogs Trust, s razlikom da psi koji pronađu dom u okviru ove Dogs Trust šeme ne dolaze iz skloništa.

„Dodatak ovakvoj vrsti procjene su svakako programi bihevioralne modifikacije koji dolaze u sklopu ove obuke, a koji omogućavaju zaposlenima u skloništu da do udomljenja, ako se procijeni da je sa psom potreban dodatni rad, postupaju tako da uočene probleme u ponašanju svedu na minimum što omogućava bolju kontrolu i rukovanje sa životinjom i poslije udomljenja“, kaže dr. Kovač.

Ona naglašava da je svaki pas u skloništu obavezan da prođe ovu bihevioralnu procjenu kako bi se proglasio podobnim da bude sigurno i uspješno udomljen.

Dr. Kovač naglašava da je ova procjena dvokratna, te da se „radi trećeg i 24t-og dana boravka u skloništu, a tek poslije druge bihevioralne procjene pas dobiva potvrdu da je spreman za udomljenje i transport“.

Kroz teoretski dio obuke obrađeni su osnovni principi dobrobiti životinja, govor tijela psa, komunikacija između čovjeka i psa, utjecaj straha i anksioznosti psa na njegovo ponašanje, dok je praktični dio, prije kojeg su se sudionici kroz prezentaciju upoznali i s radom Dogs Trust Škole za pse, bio posvećen pitanjima osnovne socijalizacije psa i korištenja pozitivne motivacije u tom procesu, te komponentama i postavkama bihevioralne procjene pasa.

Sudionici su praktičnom dijelu imali priliku da svoje stečeno znanje testiraju uz nadzor stručnjaka, dok je na kraju obuke upriličena diskusija o praktičnom dijelu i test znanja.

Unapređenje dobrobiti pasa u skloništima osigurava bolju provedbu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH i drugih relevantnih legislativa i podzakonskih akata, te time doprinosi efikasnijem, humanom i trajnom rješavanju problema pasa lutalica.

„Ured za veterinarstvo BiH se zalaže da se Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH provede sistemski i dosljedno, jer je to jedini način da se problem pasa lutalica riješi trajno“, rekla nam je Inspektorica za dobrobit životinja, Inga Dujmović i naglasila da je udomljavanje pasa u registriranim skloništima s kvalitetnim standardnim procedurama koje osiguravaju dobrobit životinja, te udomljavanje u adekvatan dom, jedan od jako važnih, trajnih elemenata ovog sistemskog rješenja, pa je podizanje kapaciteta osoblja skloništa zato toliko bitna. „Ovim putem se zahvaljujem projektu integriranog lokalnog razvoja (ILDP), koji predstavlja zajednički projekt Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, i Dogs Trust u BiH, za podršku ovoj inicijativi i kontinuiranoj suradnji“, naglasila je Dujmović.

Fondacija Dogs Trust u BiH već gotovo 10 kroz svoje programe dobrovoljno, ali značajno i direktno pomaže zakonskom i humanom rješenju problema pasa lutalica.

Zadovoljstvo nam je što smo domaćini, a dijelom i sudionici ovako značajne obuke i pozdravljamo inicijativu Ureda i podršku ILDP-a, posebno jer i mi u svojoj Školi za pse educiramo vlasnike da svoje ljubimce obuče po principu pozitivne motivacije, a u našem Programu fostering udomljavanja koristimo metodu „mečiranja“ koja omogućava da se pronađe idealan spoj vlasnika i psa kojeg udomljava.

Kopirati
Drag cursor here to close