Jeste li oprobali?

Voda i cimet moćan su duo

Jeste li već probali vodu s cimetom?
Lifestyle / Hrana | 05. 08. 2021. u 09:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Voda s cimetom napitak je bogat antioksidansima, a ujedno ga je jako jednostavno za pripremiti.

Voda i cimet moćan su duo, a voda s cimetom ukusno je i hidratizirajuće osvježenje.

"To je u biti ohlađen čaj od cimeta, a dobiva se kuhanjem vode u loncu sa svježim štapićem cimeta, a zatim se hladi", kaže chefica i nutricionistica Serena Poon.

Poon preporučuje ovaj napitak uz zdravu prehranu, odmaranje, vježbanje i balansiranje hormona, piše Ordinacija.hr.

Koje su prednosti?

Dodavanje cimeta u vodu nije samo hidratantno i ukusno, već može pružiti i niz zdravstvenih dobrobitiu: ovaj napitak bogat je antioksidansima, ima protuupalna svojstva, dobar je za zdravlje srca, snizuje kolesterol i može pomoći kod mršavljenja, kaže Poon.

Tko ne smije piti ovaj napitak?

"Postoji nekoliko kontraindikacija za cimet", kaže Poon.

"U visokim dozama cimet može biti loš za jetru, pa bi ljudi s bolestima jetre trebali biti oprezni. Također, ako ste na lijekovima ili imate neku kroničnu bolest, dobro je posavjetovati se sa svojim liječnikom."

Kada piti vodu s cimetom?

"Jedni kažu da pijenje vode s cimetom noću može pomoći u mršavljenju. Drugi tvrde po ajurvedskom principu pijenje tople vode potiče probavu. Možete pokušati i jedno i drugo", kaže Poon.

Kako pripremiti vodu s cimetom?

Jedini sastojci koji su vam potrebni su svježi štapić cimeta i malo vode.

"Zakuhajte malo vode, a zatim malo ohladite. Stavite štapić cimeta i ostavite oko 10 minuta dok voda ne postane smeđa. Izvadite cimet i pustite da se potpuno ohladi," kaže Poon.

Što još morate znati o cimetu?

1. VRSTE CIMETA
Dobiva se od unutrašnje kore istoimenog zimzelenog drveta, koja se uvija u štapiće. Iako postoji i do 250 vrsta cimeta, najpopularniji su cejlonski i kasija, a potonji je češći u trgovinama u Hrvatskoj. Cejlonski se ipak smatra nešto zdravijim, pa ako ga imate priliku koristiti u vašoj prehrani, bolje odaberite njega!

2. SMANJUJE RAZINU GLUKOZE
Istraživanje pakistanskih i američkih znanstvenika pokazalo je kako cimet može poboljšati osjetljivost na glukozu kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. Konzumiranje jednog grama cimeta dnevno kroz 40 dana smanjuje razinu glukoze za 18 do 29 posto. Također, ispitanici su imali niže razine kolesterola za 12-26 posto, a razina triglicerida se smanjila za 25 do 30 posto.

3. POLA ČAJNE ŽLIČICE NA DAN
Za pozitivno djelovanje cimeta na organizam dovoljno je konzumirati pola čajne žličice ovog začina na dan. Posipajte ga po voću, no ako vam je to preuobičajeni recept, probajte ga s kuhanim krumpirom ili pečenom piletinom. Osim u čaj, možete ga dodati u juhu ili varivo. Možete ga također dodati i jelima od chillija.

4. EGZOTIČAN OKUS HRANI
Njegov slatkasti ugodan miris daje egzotičan okus hrani. Kako se u Indiji kao začin slatkim jelima koristi kardamom, cimet se koristi kod pripreme izvornih slanih jela. Dovoljno je dodati komadić svim jelima od mesa i povrća kako bi ih obogatio svojom aromom.

5. ŠTITI OD PREHLADA
Dobro je znati kako se redovitim korištenjem cimeta kao dodatka hrani štiti organizam od prehlade te jačaju kosti. Njegova ljekovita svojstva se očituju i kod problema s mučninom i povraćanjem. Dovoljno je zagristi koru cimeta i simptomi podražaja na povraćanje nestanu.

Kopirati
Drag cursor here to close