Sastojke jako volimo

Uz par savjeta i vaš tiramisu će biti savršen

Radi se u jednoj posudi i za slaganje nisu potrebne nikakve profesionalne kulinarske vještine.
Lifestyle / Hrana | 21. 02. 2023. u 19:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Važno je da piškote previše ne namačete

Kava, piškote, slatko vrhnje, sir mascarpone – sve te sastojke jako volimo, a još su nam draži kada se udruže u finu talijansku kremastu poslasticu zvanu tiramisu. Ovaj dobro rashlađeni kolač definitivno je izvrsna opcija za vruće ljetne dane, a obožavamo ga jer za pripremu nije potrebno paliti pećnicu. Radi se u jednoj posudi i za slaganje nisu potrebne nikakve profesionalne kulinarske vještine.

Postoje i razne voćne verzije ovog svjetski poznatog deserta, no mi smo staromodni pa smo se ipak odlučili za onaj najklasičniji. U nastavku vam donosimo savjete kako napraviti vrhunski tiramisu.

Skuhajte kremu bez grudica

Žumanjke i šećer u prahu pjenasto izmiksajte i kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom kako biste izbjegli grudice, otprilike desetak minuta, pa ostavite da se ohladi. No, prije toga preko površine stavite sloj prozirne folije koja će poslužiti kako se na kremi ne bi stvorila korica.

Kad se smjesa ohladi, u nju dodajte mascarpone i dobro izmiksajte dok se potpuno ne poveže s ostatkom kreme. U ovom koraku treba napomenuti da je najbolje koristiti domaća svježa jaja i punomasni svježi mascarpone sir.

Slatko vrhnje umiješajte lagano

Ohlađeno slatko vrhnje izmiksajte, ali ne prejako, i ručno umiješajte u kremu od žumanjaka, šećera u prahu i mascarponea. Najbolje je da to radite gumenom lopaticom u jednom smjeru, da ne izbijete zrak pa da krema ne postane zbijena.

Skuhajte jaču kavu za bolji okus

Može biti jača ili slabija, ovisi kako je volite. Mi smo odabrali jaču domaću tursku kavu. Važno je da se malo prohladi prije nego što u nju umačete piškote kako se ne bi raspale odmah kod slaganja. U rashlađenu kavu dodajte rum ili talijanski liker amaretto.

Uredno slažite slojeve

Svaku piškotu kratko umočite u mješavinu kave i ruma. Složite cijeli donji red u posudu koju ćete koristiti kao kalup - dimenzija otprilike 40x40 centimetara. Na to stavite prvu polovicu kreme, ponovite red s piškotama i na njih stavite ostatak kreme.

 Kava, piškote, slatko vrhnje, sir mascarpone – sve te sastojke jako volimo

Važno je da piškote previše ne namačete da se ne natope tekućinom pa raspadnu. Svakako umačite jednu po jednu, redom kako ih slažete u posudu s tiramisuom, nikako više. Ako želite ljepši presjek, gornji sloj kreme nanesite pomoću slastičarske vrećice i ukrasnog nastavka za dekoriranje.

Posipajte kakaom i dobro ohladite

Gorkim, tamnim kakaom ravnomjerno posipajte gornji sloj tiramisua. Dobro ohladite - najbolje preko noći, kako bi piškote omekšale, a krema se stegnula. 

Sastojci krema

4 žumanjka

100 g šećera u prahu

500 g mascarponea

200 m lslatkog vrhnja

Slaganje

0,5 pakiranja piškota (oko 200 g)

250 ml kuhane crne kave

3 žlice tamnog ruma

2 žlice kakaa u prahu

Priprema

Napravite kremu

Žumanjke i šećer pjenasto izmiksajte i kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom desetak minuta ili dok ne vidite da se smjesa zgusnula.

 Postoje i razne voćne verzije ovog svjetski poznatog deserta

Ostavite da se hladi, ali svako malo promiješajte da se ne stvore grudice. Kad je krema od žumanjaka i šećera u prahu ohlađena, u nju dodajte mascarpone i dobro izmiksajte. Smjesa treba biti glatka.

Slatko vrhnje izmiksajte i ručno umiješajte u smjesu žumanjaka, šećera u prahu i mascarponea.

Skuhajte kavu

Može biti jača ili slabija, ovisi kako je volite. Važno je da se malo prohladi prije nego što u nju umačete piškote kako se ne bi raspali odmah kod slaganja. U prohlađenu kavu dodajte rum.

Složite

Svaki piškot kratko umočite u mješavinu kave i ruma, pa složite cijeli donji red u posudu koju ćete koristiti kao kalup. Najbolje je da bude dimenzija otprilike 40 x 40 centimetara.

Na to stavite prvu polovicu kreme, ponovite red s piškotima i na njih istresite ostatak kreme. Posipajte kakaom u prahu i stavite u hladnjak preko noći kako bi piškoti omekšali.

Kopirati
Drag cursor here to close