Jerk piletin

Piletina s roštilja, samo da znate tajna je u marinadi

Na Jamajci će vam "jerk" piletinu poslužiti uz pivo ili kakav koktel od ruma, a ako želite guštati kao lokalac - jedite je prstima...
Lifestyle / Hrana | 01. 04. 2022. u 18:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Meso toliko meko da se samo odvaja od kosti i miriše na primamljive začine specijalitet je na Jamajci, gdje se takav način pripreme naziva jerk. Obično se jede prstima i poslužuje uz kakvo pivo ili koktel od ruma. U prošlosti je svinjetina bila omiljeno meso koje se priprema na takav način, da bi je u novije vrijeme zamijenila piletina, ali koriste se i druge vrste mesa, kao i morski plodovi.

Ključni sastojak je mješavina začina: luka, mladog luka, timijana, jamajačkog pimenta (poznat i kao pimento, ima snažan, papreni okus, što podsjeća na cimet i klinčić), čilija, soli, muškatnog oraščića i cimeta. Ti su se začini prvobitno koristili kako bi meso dulje ostalo svježe, ali danas pružaju fantastičnu aromu jelu.

Sastojci za jerk piletinu:

2 manja pileta

1 glavica luka

3 mlada luka

2 ljute papričice

2 češnja češnjaka

1 žlica mješavine pet začina

1 žlica mljevenog pimenta

1 žlica mljevenog papra

1 žlica suhog timijana

1 žličica muškatnog oraščića

1 žličica soli

1 dl sojina umaka

1 žlica ulja

Priprema jerk piletine:

Nasjeckajte luk, mladi luk, papriku i češnjak. U blenderu pomiješajte luk, mladi luk, papričice, češnjak, mješavinu pet začina, piment, papar, timijan, muškatni oraščić i sol pa ih izmiksajte u grubu pastu dodajući sojin umak i ulje u neprekidnom mlazu.

Ulijte marinadu u veliku, plitku posudu, dodajte piletinu i premažite je. Pokrijte je i stavite u hladnjak preko noći.

Prije nego što nastavite, ostavite piletinu na sobnoj temperaturi. Zagrijte roštilj ili tavu. Pecite piletinu na srednje jakoj vatri, povremeno okrećući 35 do 40 minuta. Prebacite piletinu na tanjur i poslužite.

Kopirati
Drag cursor here to close