Fina slastica

Tko još nije čuo za babku? Slavni kolač koji osvaja okusom

U sam nadjev možete dodati neke orašaste plodove koje volite (mljevene orahe, bademe, lješnjake, čak i grožđice ili pistacije).
Lifestyle / Hrana | 30. 01. 2023. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tko još nije čuo za babku? Inače, u prijevodu znači baka, a potječe iz Poljske.

Tijesto je mekano i ukusno, a nadjev se savršeno uklopio u tu cijelu priču. U sam nadjev možete dodati neke orašaste plodove koje volite (mljevene orahe, bademe, lješnjake, čak i grožđice ili pistacije). Svojim izgledom osvaja na prvu, a ako ju niste nikada radili ili ste u potrazi za savršenim receptom onda je ovo savršen trenutak da isprobate ovaj recept.

missGASTRO i gastro blogerica Nevena Josipović donose ovaj odličan recept za ovu presočnu i finu slasticu.

Sastojci za tijesto:

53 dag glatkog brašna + malo za doradu

1 suhi kvasac

10 dag šećera

3 jaja

120 ml mlake vode

prstohvat soli

malo limunove korice

15 dag maslaca

Sastojci za nadjev:

13 dag tamne čokolade

12 dag maslaca

30 grama kakaa u prahu

30 grama šećera u prahu

par žlica sitno nasjeckanih lješnjaka

Priprema:

Za tijesto u posudi izmiksajte jaja sa šećerom, dodajte otopljeni maslac, limunovu koricu, prstohvat soli te dobro izmiksajte. Dodajte vodu i miksajte na najmanjoj brzini da vam smjesa ne prska posvuda.

Zatim dodajte brašno pomiješano sa suhim kvascem.

Izradite mekano tijesto. Ne smije vam se lijepiti za ruke ali mora biti dovoljno mekano na dodir, stoga prilikom izrade dodajte još šaku, dvije brašna da vam se ne lijepi za ruke. Tu vam možda treba malo prakse dok ne dobijete osjećaj za takvo tijesto.

Kada ste izradili tijesto, posudu dobro pobrašnite te stavite tijesto, prekrijte ga vlažnom krpom i pustite sat vremena na toplom.

U međuvremenu napravite nadjev. U posudicu stavite maslac, čokoladu, šećer i kakao u prahu. Uz stalno miješanje na laganoj vatri svi sastojci se moraju sjedini i otopiti. Dobiveni nadjev pustite sa strane i vratite se izradi tijesta.

Kada se udvostručilo, na pobrašnjenu podlogu stavite tijesto i razvaljajte ga u pravokutnik, tako da vam kraća strana bude veličine kalupa, a debljina nekih pola cm do 1 cm.

Zatim tijesto premažite dobivenim nadjevom i zarolajte ga. Tada, nožem razrežite tijesto po duljini, i upletite u šarenu štrucu.

Dobivenu štrucu stavite u kalup, premažite s malo ulja, te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C nekih 35 do 40 minuta.

Kopirati
Drag cursor here to close