Karidopita

Tako sočan kolač od oraha

Da biste pripremili ovaj kolač nisu vam potrebni nikakvi posebni uređaji – pa čak ni mikser. Umjesto velike količine brašna, kolač se radi uglavnom radi od jaja, oraha i krušnih mrvica.
Lifestyle / Hrana | 29. 04. 2022. u 18:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Karidopita je tradicionalna grčka slastica koja se često poslužuje za blagdane i posebne prilike. Riječ je o vrlo jednostavnom kolaču od oraha koji se obilno prelijeva finim sirupom.

Da biste pripremili ovaj kolač nisu vam potrebni nikakvi posebni uređaji – pa čak ni mikser. Umjesto velike količine brašna, kolač se radi uglavnom radi od jaja, oraha i krušnih mrvica.

Karidopita je fina bez ikakvih priloga, no uz nju će se divno sljubiti i šlag, sladoled od vanilije ili topao umak od čokolade.

Sastojci za karidopitu:

Bez njih je nemoguće zamisliti blagdane u Grčkoj: Recept za fine kekse koji se tope u ustima

Sastojci za biskvit:

6 jaja

150 g nasjeckanih oraha

120 g sitno mljevenih krušnih mrvica

100 g bijelog šećera

2 čajne žličice praška za pecivo

1 čajna žličica cimeta u prahu

¼ čajne žličice mljevnog klinčića

Sastojci za sirup:

500 ml vode

200 g šećera

½ limuna

Priprema karidopite:

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Prethodno namastite/pobrašnite manji lim za pečenje kolača i stavite sa strane.

U zdjeli ručno izmiješajte jaja sa šećerom dok ne dobijete jednoličnu pjenastu smjesu. Dodajte krušne mrvice, nasjeckane orahe, prašak za pecivo, mljeveni cimet i klinčiće. Sve dobro promiješajte.

Dobivenu smjesu prelijte u lim za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40 minuta dok biskvit ne postane tamnosmeđ i tvrd.

Za to vrijeme pripremite sirup: pomiješajte vodu i šećer u lončiću i zagrijte ga na visokoj temperaturi. Kada tekućina zavrije dodajte limunov sok zajedno s polovicom organskog nešpricanog limuna.

Smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno termički obrađuje oko pet do deset minuta. Kada sirup postane gust, uklonite limunovu polovicu iz lonca i stavite sa strane.

Topao ispečen biskvit prelijte sirupom i pustite da se sve zajedno ohladi oko pola sata prije posluživanja. Dobar tek!

Kopirati
Drag cursor here to close