Prvi roštilj

Što je kuhanje učinilo čovjeku

Prof. Rachel Carmody sa Sveučilišta Harvard u Cambridgeu u Massachusettsu vjeruje da je presudan trenutak u razvoju čovjeka bilo kuhanje.
Lifestyle / Hrana | 06. 04. 2021. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljudi su postali dominantna vrsta zahvaljujući kuhanju hrane, objavljeno je u novom istraživanju skupine znanstvenika o evoluciji čovjeka.

Prof. Rachel Carmody sa Sveučilišta Harvard u Cambridgeu u Massachusettsu vjeruje da je presudno za naš razvoj bilo kuhanje.


Kako prenosi BBC, ova teorija kaže kako kuhanje transformira energiju dostupnu iz hrane, a ugljikohidrati, proteini i lipidi razotkrivaju se i izlažu kad se zagriju.

To našim probavnim enzimima olakšava učinkovito obavljanje posla, brže izvlačenje više kalorija nego kad bismo hranu jeli sirovu.

Ova dodatna energija omogućila je da razvijemo ‘mala debela crijeva’ i relativno veliki mozak gladan energije koji nas razlikuje od rođaka primata. I kako su nam mozgovi počeli rasti, stvorili su petlju pozitivnih povratnih informacija. Kako se neuroni dodaju u mozak sisavaca, inteligencija se eksponencijalno povećava, a s pametnijim mozgovima postajali smo bolji u lovu i ishrani.

S razvijenijim mozgovima postajali smo bolji u lovu i ishrani i smislili smo više načina za pristup kalorijama u našoj hrani - lupanjem kamenom, mljevenjem u prah ili čak puštanjem da istrune - ili, naravno, prženjem na vatri.

Čineći to, dodatno smo povećali opskrbu tijela energijom što nam je omogućilo da razvijemo još pametnije mozgove, a kreposni krug koji je uslijedio pokrenuo je naš mozak do vrha klase.

 

Kopirati
Drag cursor here to close