Pokus

Stižu veganska jaja!

Ljuska je još u procesu izrade. U tijeku su konsultacije sa stručnjacima oko izbora najzdravije opcije.
Lifestyle / Hrana | 12. 02. 2020. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije Francuskinje osmislile su revolucionarnu vegansku zamjenu za jaja, koja u laboratoriji prave biolozi Pariške škole za industrijsku biologiju, objavio je Euronews.

"Ključni sastojci i dalje se formiraju i uskoro će biti otkriveni. Problem s kojim se suočavamo jeste pronalazak točne ravnoteže sastojaka da bismo napravili pravu formula", rekle su biologinje Philippine Soulères i Sheryline Thavisouk.

Ova jaja će se naći na tržištu čim njihova testiranja dobiju "zeleno svjetlo" kako bi mogli jamčiti da su nutritivno održiva. Cilj je da jaja budu spremna za tržište sredinom 2020. godine.

Veganska jaja će se konzumirati na identičan način kao i kokošja.

Ljuska je još u procesu izrade. U tijeku su konsultacije sa stručnjacima oko izbora najzdravije opcije.

U odnosu na kokošja jaja, veganska sadrže oko 10 posto manje proteina i masti, manje su kalorična i sadrže dijetalna vlakna. Što se ukusa tiče, teško ga je opisati jer je jaje suptilnog ukusa, recimo da je ukus ovih jaja sumporastiji od kokošjih.

"Kada smo počeli sa kreiranjem veganskih jaja, najkompliciranije je bilo napraviti jaja koja će pri kuhanju reagirati isto kao i kokošja", rekle su ove znanstvenice o poteškoćama s kojima su se susretale.

"Kokošja jaja se koriste na toliko različitih načina, i to otežava proces kopiranja", dodale su.

Bilo je teško naći dijetalnu zamjenu za jaja, jer se ona u svemu nalaze, teško je naći zamjenu koja može da bude toliko fleksibilna.

Tim se nada da će nova jaja biti dobra zamjena za one koji su se odlučili za veganski način ishrane, prenijela je televizija N1.

Kopirati
Drag cursor here to close