Zoodles

Špageti od tikvica postat će vaše omiljeno ljetno jelo

Špageti od tikvica dobro se slažu sa sezamom i čilijem, limunom, maslacem i različitim začinskim biljem.
Lifestyle / Hrana | 13. 06. 2023. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Popularni zoodles, ili tjestenina od tikvica, mnogima su omiljena ljetna poslastica. Riječ je o rezancima ili špagetima od tikvica koje se pripremaju od sirovih tikvica. Pomoću posebnih kuhinjskih alata ili uz pomoć noža, tikvice se izrezuju na tanke štapiće odnosno rezance. Tikvice pripremljene na ovaj način odlična su zamjena za tjesteninu, posebice za špagete.

Odlično se sljubljuju s raznim umacima, a ljetni favorit je pesto umak od bosiljka. Ako volite jednostavnije opcije, odličan odabir je i maslinovo ulje, cherry rajčice i češnjak. Špageti od tikvica dobro se slažu i sa sezamom i čilijem, limunom, maslacem i različitim začinskim biljem. Kombinacija je zaista mnogo, a na vama je da odaberete omiljene okuse, piše gastro.24sata.hr

Kako napraviti špagete od tikvica?

Postoji nekoliko opcija i načina kako možete napraviti špagete od tikvica. Na tržištu su dostupni napredni uređaji koji su specijalizirani za pripremu špageta od povrća, poput električnog spiralizatora.

Međutim, malo tko u svojoj kuhinji ima jedan takav uređaj, pa je zasigurno dobra vijest da postoje mnogo pristupačniji i jednostavniji alati. Jedna takva opcija je mali ručni spiralizator koji se koristi na principu šiljila za olovke.

Julienne rezalica također može poslužiti za izradu špageta od tikvica. Riječ je o alatu nalik običnoj gulilici za povrće, no umjesto ravnog noža, Julienne rezalica ima cik-cak nož koji radi tanke trakice prilikom rezanja.

Odlična stvar je što ovu rezalicu vrlo vjerojatno već imate u kuhinji, a uz to je praktična i ne zauzima mnogo prostora. Uz pomoć ove rezalice možete narezati najtanje rezance, a mana je što ćevam za pripremu rezanca uz ovaj alat biti potrebno nešto više vremena.

Ako ne posjedujete niti jedan od navedenih alata, preostaje vam običan kuhinjski nož. Ako se odlučite na ovu posljednju opciju, vodite računa da rezanci budu približno jednakih veličina (i debljina), a za okus ne trebate brinuti.

Video: Kako napraviti špagete od tikvica

Tikvice prepolovite na pola te svaku polovicu narežite po dužini na tanke ploške. Zatim ploške posložite jednu na drugu i režite ih po dužini da dobijete dugačke tanke rezance.

Bez obzira na to koju metodu odaberete, rezultat će biti jednako ukusan!

Kako skladištiti špagete od tikvica?

Napravite svoje zoodle na vrijeme! Ovo je najbolji savjet za uštedu vremena. Nakon što ste spiralizirali nekoliko tikvica, obložite veliki plastični ili stakleni spremnik papirnatim ubrusom, dodajte rezance i stavite ih u hladnjak. Ostat će svježi dva do tri dana.

Ako ste već napravili zalihu rezanca, možete ih zamrznuti i koristiti kada vam zatrebaju. U tom slučaju, pripremljene špagete dobro ocijedite prije pohranjivanja u vrećice za zamrzavanje.

Je li potrebno oguliti tikvice?

Tikvice nije potrebno guliti prije spiralizacije. Samo ih dobro operite i osušite papirnatim ubrusom, prije nego što se bacite na posao! Kora tikvice daje dodatnu zelenu boju jelu, ali i dodatne hranjive tvari poput vlakana.

Najbolje je izabrati tikvice srednje veličine. Veće tikvice lakše je spiralizirati. Što se tiče porcija, planirajte jednu srednju tikvicu po osobi.

Kako kuhati špagete od tikvica?

Vaši rezanci od tikvica su tu! Sada je pravo pitanje - što učiniti s njima? Sigurno razmišljate kako ćete ih skuhati, no pitanje koje zapravo trebate postaviti je - kako ih zagrijati. Naime, tikvice se sastoje od 95 posto vode (da, 95%). Dakle, ako ih (pre)kuhate, dobit ćete pravi kašasti nered. Ovo su metode koje možete upotrijebiti:

1. Možete ih jesti sirove

Jednostavno ih narežite uz pomoć spiralizatora, pomiješajte s omiljenim sastojcima i poslužite. Ovo je zasigurno najjednostavnija i najbrža metoda.

2. Ili ih skuhati u mikrovalnoj!

Mikrovalna pećnica je također dobar odabir. Samo složite sve svoje rezance u posudu pogodnu za mikrovalnu pećnicu i kuhajte jednu minutu. Zatim rezance rasporedite na tanjure za posluživanje i prelijte omiljenim umakom.

3. Kratko prodinstati u tavi

Rezance od tikvica možete pirjati u tavi. Samo dodajte jednu žlicu maslinovog ulja u tavu i pirjajte nekoliko minuta. Ovo je savršena metoda kuhanja ako pripremate primjerice tjesteninu od tikvica s češnjakom i limunom.

4. Kratko kuhati u vrućoj vodi

Rezance od tikvica možete skuhati u loncu s kipućom vodom. Vrijeme kuhanja je jednu minutu, a kada se rezanci skuhaju, dobro ih ocijedite i poslužite s omiljenim umakom.

5. Ispeći u pećnici

Rezance od tikvica možete pripremiti i u pećnici. Ovo je najsporija i najzahtjevnija metoda. Ali ako želite pokušati s ovom metodom, zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje te ravnomjerno rasporedite rezance. Zatim ih pospite morskom solju. Pecite ih 10-15 minuta, zatim izvadite iz pećnice i nježno utisnite rezance u papirnati ubrus da se iscijedi dodatna voda.

Špageti od tikvica s češnjakom i maslinovim uljem

Sastojci:

2 žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, mljevena
2 srednje tikvice
2 žlice parmezana, naribanog
sol i papar, po ukusu

Postupak:

Napravite rezance od tikvica.

Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri.

Dodajte češnjak i pirjaj 30 sekundi. Dodajte rezance od tikvica i okreći ih u tavi, oko jednu minutu, samo da se zagriju i lagano omekšaju, a zatim isključi vatru.

Pospite ih naribanim parmezanom, posoli i popapri po ukusu.

Još ih jednom promiješaj teu tavi i posluži.

 

Kopirati
Drag cursor here to close