Mediteranska prehrana

Senzacionalnog okusa i super zdrava prehrana

Najzdravija prehrana na svijetu ne može bez ovog tajnog sastojka
Lifestyle / Hrana | 11. 06. 2019. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim što nema bolje prehrane za zdravlje srca, stručnjaci vjeruju i da smanjuje rizik od stvaranja kancerogenih stanica u organizmu. Mediteranska prehrana nudi vam ono što se u životu rijetko dobiva: senzacionalnog je okusa, a pritom ne može biti zdravija!

I dok su mnoge od prednosti ove prehrane rezultat činjenice da u prvi plan stavlja voće, svježe povrće, mahunarke i niskokalorične izvore proteina kao što su plodovi mora i perad, postoji još jedan razlog zašto je mediteranski način prehrane zdrav.

Tajna savršenog okusa mediteranske prehrane bez soli, kalorija i masti skrivena je u mirisnome bilju i začinima!

Najpopularnije mediteransko bilje i začini

Podsjetnik za one koji bi trebali malo obnoviti znanje zemljopisa: Sredozemlje uključuje Tursku, Egipat i dijelove sjeverozapadne Afrike, zajedno sa Španjolskom, južnom Francuskom, Italijom i Grčkom, a sretnici smo što smo i mi dio Mediterana. Zbog toga, u našoj se kulturi već nalaze temelji ove zdrave prehrane, a ako još niste, vrijeme je da je što bolje upoznate!

Mediteranska prehrana pomaže srčanim bolesnicima

Mnogo je različitih kuhinja na ovom području koje vas mogu nadahnuti! Neke od biljaka i začina i sami koristimo svakodnevno u kuhinji – svi ćemo staviti malo svježeg timijana na pečenje, ružmarin na ribu i svježi bosiljak na pizzu ili u šalšu. Ali, na raspolaganju imate još mnoštvo biljaka koje se koriste u različitim mediteranskim kuhinjama.

Top 10 biljaka mediteranske kuhinje

  • Bosiljak
  • Origano
  • Peršin
  • Timijan
  • Ružmarin
  • Kadulja
  • Lovorov list
  • Lavanda
  • Mažuran
  • Boražina

Ne zaboravite na mješavine začinskih biljaka poput provansalske mješavine ili začinskog buketića (bouquet garni) koji se koriste u pripremi jela na jugu Francuske.

Među začinima bez kojih su mediteranska jela nezamisliva, ovi su visoko na listi: šafran, paprika, mirisavi ruj, kumin, Za'atar (mješavina miloduha, mirisavog ruja, sezama i soli), papar, komorač i cimet.

Ovo nipošto nije potpuna lista mediteranskih začina, ali za početak je sasvim dovoljno želite li i u svome domu uživati u okusima i mirisima nama toliko bliskih, ali opet po mnogočemu različitih kuhinja.

Preobrazite omiljene obiteljske obroke u jednako ukusna, ali zdravija jela

Budete li neke od ovih biljaka i začina imali uvijek nadohvat ruci, lakše ćete se u pripremi jela odreći soli, maslaca i teških umaka. Oni su idealni za pripremu ukusne i brze večere koja će zadovoljiti sve ukuse u obitelji, a pritom ćete jesti zdravo i održati formu.

Većina ovih začina dragocjeni su izvor antioksidanasa i drugih sastojaka koji vas čini zdravima. Sve što trebate činiti jest voditi računa da u kuhinji uvijek miriši zaliha ovih čuvara vašeg zdravlja!

Kopirati
Drag cursor here to close