Brzo i jednostavno

Šarenilo na tanjuru: Recept za zasitnu salatu sa supernamirnicom

Šarenilo na tanjuru sinonim je za zdravlje. Upravo takva je brza i hranjiva salata od kvinoje, koja može biti idealan ljetni ručak ili lagana večera.
Lifestyle / Hrana | 22. 02. 2024. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija - salata

U tako malenim zrncima skriva se više kalcija nego što ga sadrži mlijeko i više proteina nego što se nalazi u bijelom pilećem mesu. Kvinoja ne sadrži gluten, pa je preporučljiva i onima koji boluju od celijakije. U kulinarskom smislu izrazito je fleksibilna. Osim što je idealna za salate, od nje se mogu pripremati juhe, polpete, a čak se može i fermentirati za proizvodnju piva.

Južna Amerika voli žarke boje, pa su tu tradiciju pokušali preslikati i na tanjur. Vrući ljetni dani zahtijevaju brza i hladna osvježenja, a što može biti bolje od hranjive salate? Posjetite li bilo koju državu ove zemlje, vidjet ćete da će se na svakom meniju pronaći neko jelo u čijoj je pripremi poslužila kvinoja.

Sastojci:

150 g kvinoje

šaka baby špinata

10 cherry rajčica (crvenih i žutih)

1 krastavac

1 avokado

1/2 ljubičastog luka

1 limeta

Maslinovo ulje

Sol, papar

Priprema:

Stavite kvinoju u cjedilo i isperite je pod nekoliko mlazova hladne vode uz protresanja i miješanje. Ispiranjem ćete ukloniti vanjsku stijenku kvinoje, koja može biti gorka. Sve dobro ocijedite.

Za kuhanje jedne šalice kvinoje potrebno vam je dvostruko više vode. U loncu pomiješajte kvinoju i vodu, dodajte sol i zakuhajte. Nakon što voda počne ključati, smanjite vatru i kuhajte još 15 minuta. Kuhanu kvinoju ostavite nakon kuhanja još pet minuta da odstoji u loncu.

Isperite špinat, narežite mini rajčice (na polovice ili trećine, ovisno o njihovoj veličini), krastavac, avokado i luk.

Skinite poklopac s lonca u kojem je kvinoja i dobro promiješajte.

U zdjeli pomiješajte kvinoju i ostalo povrće, začinite sokom svježe iscijeđene limete i maslinovim uljem te posolite i popaprite po želji.

Kopirati
Drag cursor here to close