Slatki Božić uz Rock'n'Raw

Rawyal Baklava - blagdani i proslave bez nje teško da su zamislivi

Neobična, zanimljiva, ukusna, mirisna i najvažnije - zdrava.
Lifestyle / Hrana | 11. 12. 2020. u 10:39 Marija Kostić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je nekima preslatka, mnogi je smatraju kraljicom slastica, a svaka domaćica smatra da je njezina najbolja. Zato i postoji preko stotinu varijacija ovog deserta u svijetu.

S ovom sirovom baklavom, evo, dajem svoj doprinos toj raznolikosti. Neobična, zanimljiva, ukusna, mirisna i najvažnije - zdrava.

Potrebni sastojci za ovu slasticu su sljedeći:

Kora

- 0,5 kg jabuka

- sok limuna

- 150 g mljevenih badema

- 20 g psillium ljuskica

Sve sastojke smiksati u multipraktiku, zatim smjesu tanko razvaljati po papiru za pečenje i staviti na policu dehidratora i dehidrirati desetak sati na temperaturi od 42°C. Također, možete osušiti u pećnici s ventilatorom na temperaturi od 60°C s mrvicu otvorenim vratima pećnice kako se ne bi stvarala kondenzacija.

Foto: Rock / Postoji preko stotinu varijacija ovog deserta u svijetu

Krema:

- 120 g sirovih pistacija ili oraha

- 200 g nesumporenih suhih marelica

- pola žličice cimeta

- pola žličice kardamoma

- sok limuna

- javorov sirup

Za kremu posebno sameljite pistacije (ili orahe), a posebno marelice. Stavite i jedno i drugo u zdjelu, dodajte cimet, kardamom i sok limuna po želji (dvije-tri žlice) i dobro izmiješajte.

Izrežite osušenu koru na četiri dijela i u kvadratnu zdjelu ili kalup stavite jedan list kore i poredajte kremu po kori i zalijte s malo javorova sirupa. Ponovite postupak sa sljedeća dva lista i pokrijte četvrtim listom. Dobro pritisnite da se svi listovi zalijepe za kremu, izrežite oblik baklave i zalijte cijeli kolač s mješavinom limuna i javorova sirupa, al ne previše - dovoljno je četiri - pet žlica mješavine. Ostavite u frižideru najmanje sat vremena i poslužite.

Kopirati
Drag cursor here to close