Problemi

Propadaju milijuni tona krumpira zbog zatvorenih restorana

Restorani u Nizozemskoj među kojima mnogi poslužuju popularni pomfrit zatvoreni su od sredine ožujka, a zabrana javnog okupljanja je izrečena do 1. lipnja.
Lifestyle / Hrana | 04. 04. 2020. u 14:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Približava se sezona sađenja krumpira, ali mnogi nizozemski farmeri suočavaju se s ogromnim problemom, jer su od prošle sezone, zbog epidemije koronavirusa, ostali na zalihama milijuni kilograma krumpira.

Restorani u Nizozemskoj među kojima mnogi poslužuju popularni pomfrit zatvoreni su od sredine ožujka, a zabrana javnog okupljanja je izrečena do 1. lipnja. S njihovim zatvaranjem, tržište krumpira je urušeno preko noći, prenosi Al Jazeera Balkans.

- Ovo je dramatična godina, a ovakav razvoj događaja nitko nije mogao predvidjeti - rekao je Dirk de Heer koji živi na farmi Beemster u sjevernoj Nizozemskoj.

De Heer kaže da svoj proizvod prodaje mljekaru po cijeni od 0.01 eura po kilogramu, umjesto za 18 centi koliko je očekivao da će biti ovogodišnja prodajna cijena.

De Heer je jedan od tisuću farmera u Nizozemskoj koji se nalaze u istovjetnoj situaciji.

Proizvodnja krumpira za konzumaciju u Nizozemskoj je otprilike oko četiri milijuna tona, a jedna četvrtina se izveze.

Poljoprivredna organizacija u Nizozemskoj LTO procijenila je štetu nastalu epidemijom COVID – 19 na otprilike šest milijardi eura, uz napomenu da je i industrija proizvodnje cvijeća također teško pogođena.

Kopirati
Drag cursor here to close