Arroz de pato

Portugalsko jelo s rižom koje ćete zavoljeti

Izvadite patku, kobasice i slaninu pa
Lifestyle / Hrana | 08. 11. 2021. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nađete li se u Portugalu i poželite pojesti kakvo fino tradicionalno jelo, arroz de pato – ili riža s patkom uvijek je dobra ideja. Komadi mekog mesa u kombinaciji s rižom, slaninom i kobasicama čine specijalitet koji se nerijetko uspoređuje sa paellom. Portugalci rižu s patkom pripremaju najčešće vikendom ili za blagdane, a lako je možete pripremiti i sami, prenosi Punkufer.

Sastojci za portugalsku rižu s patkom:

1 manja patka
2 dimljene sušene kobasice
1 komad slanine (10 cm x 10 cm)
3 lovorova lista
5 češnja češnjaka
4 mrkve
4 glavice luka
4 naranče
1 poriluk
2 dl bijelog vina
4 litre vode (ili više)
2 cijela klinčića
1/2 žličice sjemenki gorušice
2 stabljike majčine dušice
2 stabljike peršina
4 šalice riže dugog zrna
sol, papar
maslinovo ulje

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 190° C. U veliki lonac ulijte vodu pa dodajte sol, papar, klinčiće, sjemenke gorušice, koricu 1 naranče, timijan i peršin. Dodajte 2 glavice luka i 3 češnja češnjaka, 2 lista lovora, 2 mrkve, zelene listove poriluka (oprane i narezane), kobasice, slaninu i očišćenu patku, narezanu na komade. Dok se kuha, oberite pjenu i nakon što provrije kuhajte 40 do 50 minuta.

2. Izvadite patku, kobasice i slaninu pa stavite na lim na stranu. Procijedite juhu. Kada se meso, kobasice i slanina dovoljno ohladi narežite ih.

3. Na maslinovom ulju popržite po dvije glavice sjeckanog luka i češnja češnjaka, preostali lovorov list, poriluk (bijeli dio narezan na tanke ploške), mrkvu narezanu na kockice te kobasice i slaninu. Pecite 5 minuta pa dodajte polovicu mesa patke i pecite još 3 minute. Ulijte bijelo vino i kuhajte dok alkohol ne ispari. Dodajte rižu i sve miješajte dok se ne sjedini.

4. Ulijte 1,9 l pačje juhe, promiješajte i ostavite da se kuha bez previše miješanja. Kušajte i prema potrebi dodajte još soli.

5. Kada je riža gotovo kuhana, prebacite je u lim za pečenje i dodajte ploške slanine i kobasice. Pecite 15 do 20 minuta. Ukrasite kriškama naranče i preostalim mesom pa poslužite.

Kopirati
Drag cursor here to close