Provjerite

Pet znakova da tijelu nedostaje kalija

Kalij osigurava pravilnu kontrakciju mišića u tijelu, regulira tjelesne tekućine i ravnotežu minerala u organizmu.
Lifestyle / Hrana | 07. 04. 2021. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako jedete mnogo hrane koja dolazi iz vrećice ili kutije, vjerojatno imate premalo kalija u organizmu, tvrdi nutricionistica Lauren Blake iz Wexner Medical Centrea u Ohiu.

Kalij osigurava pravilnu kontrakciju mišića u tijelu, regulira tjelesne tekućine i ravnotežu minerala u organizmu.

Uz to ublažava učinke pretjerane konzumacije soli, što je problem s kojim se susreće mnogo ljudi u svijetu. Povrh svega, štiti krvne žile od oštećenja i zadebljanja te snižava visoki krvni tlak.

Ovo su najčešći znakovi da vam u tijelu nedostaje kalija:

1. Umor

Tijelu je potreban kalij da bi normalno funkcioniralo. Ako ste stalno umorni, a spavate koliko biste trebali, manjak kalija mogao bi biti uzrok, tvrdi Lauren Blake. Umor može biti i posljedica stresa, loše prehrane i nedostatka sna, što su također problemi koji se povezuju s manjkom kalija u organizmu.

2. Grčevi u mišićima

Kalij je nužan za pravilan rad mišića u cijelom tijelu. Kada su razine tog minerala u tijelu niske, pojedinac osjeća bolove i grčeve tijekom dana ili dok vježba.

3. Osjećaj slabosti i vrtoglavica

Količine kalija mogu varirati tijekom dana, a velik pad tog minerala u tijelu može dovesti do usporavanja otkucaja srca, pa će vam se učiniti kao da ćete se onesvijestiti, prenosi Zadovoljna.hr.

"To nije uobičajeno, ali ako vam se dogodi, obavezno posjetite liječnika", upozorava američka nutricionistica. Nemojte zanemarivati ni ako osjećate trnce u rukama i nogama.

4. Visok krvni tlak

Bez odgovarajućih količina kalija u tijelu, krvne se žile mogu suziti, što dovodi do visokog krvnog tlaka. Pripazite i na srčane palpitacije –najvažniji mišić u tijelu ne može dobro raditi kada u tijelu postoji neravnoteža natrija i kalija.

5. Stalna nadutost

Tijelo ima problema s regulacijom soli kada u organizmu nedostaje kalija. Sve to može dovesti do nadutosti. Ako ste često naduti, ovo bi mogao biti jedan od razloga.

Kopirati
Drag cursor here to close