Jagode u vrhu

Pazite što jedete, ovo je lista najzagađenijeg voća i povrća

Svake godine, već 14 godina, neprofitna organizacija EWG rangira zagađenost pesticidima u popularnom voću i povrću, a rezultate objavljuje u potrošačkom vodiču za pesticide u proizvodima
Lifestyle / Hrana | 14. 04. 2018. u 09:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Jagode su i ove godine na prvom mjestu liste 'najprljavijeg' voća i povrća koju je sastavio EWG (Environmental Working Group) i objavio u svojem potrošačkom vodiču za pesticide u proizvodima. I dok su jagode treću godinu zaredom na vrhu američke liste najzagađenijeg voća i povrća, avokado predvodi onu s najmanjim udjelom pesticida.

Svake godine, već 14 godina, neprofitna organizacija EWG rangira zagađenost pesticidima u popularnom voću i povrću, a rezultate objavljuje u potrošačkom vodiču za pesticide u proizvodima, javlja CNN.

Analiza je provedena samo na proizvodima koji nisu organski uzgojeni, a temeljena je na uzorcima koje je testiralo američko ministarstvo poljoprivrede.

Na listi 'najprljavijih' odmah iza jagoda je špinat, a kontaminirane su i nektarine, jabuke, grožđe, breskve, višnje, kruške, rajčice, celer, krumpir i slatka paprika. Svaki od proizvoda bio je pozitivan na ostatke različitih pesticida, a sadržavali su i veću koncentraciju rezidua od ostalih namirnica.

Istraživanje je pokazalo kako je zagađeno približno 70 posto konvencionalno uzgojenih uzoraka. U obzir se uzimalo šest parametara kontaminacije koji uključuju broj pronađenih pesticida u uzorcima, kao i prosječnu količinu pronađenih pesticida, prenosi T-portal.

Kako bi oponašali praksu potrošača, istraživači su prali i gulili proizvode.

Istraživanje je tako pokazalo kako je uzorak jagode bio pozitivan na čak 20 pesticida. Više od 98 posto jagoda, špinata, bresaka, nektarina, višanja i jabuka pozitivno je na barem jedan pesticid, a u prosjeku uzorak špinata ima 1,8 puta više rezidua pesticida, za razliku od drugih usjeva.

Ove godine 'prljava' lista zaključena je ljutim papričicama, u kojima su utvrđeni otrovni insekticidi za ljudski živčani sustav, pa istraživači sugeriraju onima koji ih često jedu da prijeđu na one iz organskog uzgoja.

'Ako ne možete pronaći ili si priuštiti organske papričice, skuhajte ih jer se stupanj pesticida obično smanjuje kada se hrana kuha', navode autori istraživanja.

EWG među ostalim navodi kako nekoliko nedavnih istraživanja ukazuje na povezanost konzumiranja voća i povrća s većim količinama pesticida i problema s plodnošću.

Dodaju i kako su djeca još važnija jer su njihova mlada tijela osjetljivija na pesticide nego ona odraslih osoba. Sugerira se i to da pesticidi mogu izazvati kronične komplikacije kod djece, uključujući neurološke ili probleme u ponašanju, nedostatke prilikom poroda, astmu i rak, piše CNN, navodeći podatke američke Akademije pedijatara i njihovo istraživanje.

U EWG-u su objavili i listu s 15 primjera 'čistog' voća i povrća kao vodič za kupnju proizvoda s najmanje pesticida. Predvodi ju ove godine avokado, a slijede kukuruz šećerac, ananas, kupus, luk, smrznuti grašak, papaja, šparoge, mango, patlidžan, dinja, kivi, cvjetača i brokula.

Povrće na vrhu ove liste, avokado i kukuruz šećerac, imali su manje od jedan posto pesticida u testiranim uzorcima. I više od 80 posto ananasa, papaje, šparoga, luka i kupusa negativno je na ostatke pesticida.

''Sve što jedete i pijete je važno, a pravi omjeri mogu vam pomoći da budete zdraviji sada i ubuduće'', kažu u ovoj agenciji.

Znanstvenici stoga savjetuju ispiranje svih svježih proizvoda ispod mlaza vode iz slavine najmanje 30 sekundi prije konzumacije jer ju smatraju dovoljno 'blagim deterdžentom'. Najučinkovitije je, prema posljednjem istraživanju Sveučilišta Massachusetts Amherst, natapanje u otopini sode bikarbone kako bi se s voća i povrća uklonili pesticidi.

Kopirati
Drag cursor here to close