Zanimljivo...

Ovo je dijeta kod koje jedete više da bi gubili kilograme

Što mislite u čemu je kvaka?
Lifestyle / Hrana | 10. 05. 2024. u 14:06 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volumetrijska dijeta temelji se na jednostavnom principu konzumiranja hrane koja ima manje kalorija po volumenu, što pomaže u održavanju sitosti bez prekomjernog unosa kalorija, prenosi Rivista.

Time se potiče gubitak težine i održavanje zdravog načina života uz uživanje u obilnim i zadovoljavajućim obrocima.Volumetrijska dijeta je koncept prehrane koji se temelji na konzumiranju namirnica s niskom gustoćom energije, odnosno niskim brojem kalorija u odnosu na njihovu zapreminu.

Osnovna ideja je jesti veće količine hrane koje će ispuniti želudac i tako stvoriti osjećaj sitosti, a istovremeno unositi manje kalorija. Cilj je omogućiti osobama na dijeti da jedu dovoljno, ostanu siti i zadovoljni, dok istovremeno smanjuju svoj kalorijski unos i mršave.

Volumetrijska dijeta obično uključuje puno voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina. Na primjer, umjesto da jedete malu porciju visokokalorične hrane, možete konzumirati veće količine niskokaloričnih salata, juha, voća i povrća.

Ova dijeta je razvijena od strane dr. Barbare Rolls, profesorice nutricionizma na Penn State University, i detaljno je opisana u njezinoj knjizi "The Ultimate Volumetrics Diet". Prema njezinim istraživanjima, osobe koje slijede ovaj način prehrane osjećaju manje gladi i zadovoljniji su svojom prehranom, što može pomoći u dugoročnom održavanju zdrave tjelesne težine.

Odmah da napomenemo da nismo probali volumetrijsku dijetu, ali moramo priznati da nam zvuči jako zanimljivo. Baš zato smo odlučili malo više istražiti o njoj i prenijeti vam najčešća pitanja i odgovore o volumetrijskoj dijeti koje smo pronašli na internetu i društvenim mrežama.

‍Koje namirnice mogu jesti na volumetrijskoj dijeti?

Na volumetrijskoj dijeti preporučuje se konzumacija namirnica koje su bogate vodom i vlaknima, a siromašne masnoćama. To uključuje:

  • Voće: jabuke, kruške, bobice, citrusi i druge vrste voća koje su bogate vodom.
  • Povrće: salata, špinat, brokula, mrkva i ostalo svježe povrće.
  • Cjelovite žitarice: smeđa riža, kus-kus, integralne tjestenine
  • Nemasni proteini: bijelo meso, riba, jaja, mahunarke i tofu.
  • Juhe na bazi povrća (niskokalorične)
  • Salate s laganom preljevom‍

Koliko brzo mogu očekivati gubitak težine?

Ovo je pitanje koje smo često viđale na društvenim mrežama. Stručnjaci su odgovarali ovako. Brzina gubitka težine na volumetrijskoj dijeti može varirati ovisno o mnogim faktorima, uključujući početnu težinu, ukupni kalorijski deficit i razinu tjelesne aktivnosti.

Generalno, zdrav i održiv gubitak težine je otprilike 0,5 do 1 kg tjedno. Volumetrijska dijeta promiče umjeren i postupan gubitak težine kroz zadovoljavajuće, nisko kalorijske obroke koji pomažu u smanjenju ukupnog kalorijskog unosa bez osjećaja gladi.‍

Koje su prednosti i mane volumetrijske dijete?‍

Prednosti volumetrijske dijete‍

Podupire dugotrajno gubitak težine bez osjećaja deprivacije i potiče konzumaciju velike količine voća i povrća, što je povezano s boljim zdravstvenim ishodima. A također je i fleksibilna, tj može se lako prilagoditi različitim prehrambenim potrebama i preferencijama.‍

Mane volumetrijske dijete

Jedna od najvećih mana je što može zahtijevati više planiranja i pripreme obroka. A naravno, važno je spomenuti i da se volumetrijska dijeta ne fokusira na makronutrijente, što može biti izazov za one koji traže specifične prehrambene ciljeve, poput povećanja mišićne mase.

Kakva je volumetrijska dijeta u usporedbi s drugim popularnim dijetama?

Keto dijeta: Za razliku od keto dijete koja zahtijeva visok unos masti i vrlo niski unos ugljikohidrata, volumetrijska dijeta omogućuje veći unos ugljikohidrata i fokusira se na niskokalorične namirnice.

Paleo dijeta: Paleo dijeta ograničava mnoge vrste hrane koje su dopuštene u volumetrijskoj dijeti, kao što su žitarice i mliječni proizvodi. Volumetrijska dijeta je manje restriktivna i više fokusirana na kalorijsku gustoću hrane.

Intermediate fasting: Ovaj pristup se fokusira na vremenski okvir unosa hrane, a ne na vrstu ili količinu hrane koju jedete. Volumetrijska dijeta ne postavlja vremenska ograničenja, već potiče konzumaciju velikih količina niskokalorične hrane za regulaciju apetita i kalorija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close