Nemojte pretjerati

Koliko jaja smijemo pojesti na dan?

Jeste li se ikada zapitali koliko jaja smijemo pojesti na dan?
Lifestyle / Hrana | 22. 10. 2017. u 23:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jaja možemo pripremiti na mnoštvo načina i to ih čini jednom od "najzahvalnijih" namirnica, posebice kada smo u gužvi, a želimo izdašan obrok.

Kuhana, pečena, kao dodatak salatama, punjena i mnoštvo drugih "varijacija na temu" koje možemo s jajima, postavlja pred nas pitanje: Koliko su jaja zapravo zdrava i koliko ih "smijemo" pojesti na dan.

Za prosječnog čovjeka, dva jaja na dan su sasvim u redu, poručuje nutricionistica Keri Gans i autorica knjige "The Small Change Diet".

Zdravo je pojesti dva jaja na dan, ali ako im dodajete sir i šunku, slaninu ili neke druge masnoćom bogate namirnice, onda morate imati na umu da to može uzrokovati nakupljanje neželjenih kilograma.

Keri jaja priprema na malo maslinova ulja, a servira ih uz kuhano povrće i kruh od cjelovitih žitarica. Na taj način imate ukusan i potpuno zdrav obrok i kalorije vas u ovakvoj kombinaciji ne bi trebale zabrinjavati.

Kako bi izbjegli određenu količinu kalorija, nekome bi palo na pamet odvojiti žumanjke od bjelanjaka, kaže Keri, no time nećete puno postići.

Neke nutricionistički bitnih sastojaka iz žumanjka nema u bjelanjku te nije dobra ideja odvajati ih. Pojest ćete manje kalorija, to je sigurno, ali ako odbacite žumanjke odbacili ste i većinu vitamina i hranjivih sastojaka koji se nalaze upravo u žumanjku, pojašnjava.

Stoga, ako znate da ćete u danu pred vama imati još proteinskih bogatih obroka, odvojite žumanjke, ali ako nećete, pojedite cijela dva jaja i izbjegavajte ih pripremati s mnoštvom sira, šunke ili slanine, savjetuje Keri, piše Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close