Simptomi

Kako možete znati da vam nedostaje vitamina C?

Dobro pogledajte kožu, zube, trbuh...
Lifestyle / Hrana | 02. 05. 2021. u 19:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vitamin C od presudne je važnosti u borbi protiv virusa i prehlada, upala pluća, čak i protiv bolesti srca i raka, jača imunosni sustav i pomaže održati vitalnim naše stanice (i kožu) jer je snažan antioksidans koji podupire borbu protiv slobodnih radikala te je važan za iskorištavanje željeza iz hrane.

Naše ga tijelo ne može proizvesti niti višak može pohraniti. Stoga se moramo pobrinuti da ga dovoljno unosimo, prvenstveno voćem i povrćem. Agrumi su bogat izvor vitamina C, ali i crvena paprika. Ako ga nemate dovoljno, tegobe se očituju za dva do tri mjeseca.

Ako se porežete, nedostatak vitamina C uzrokovat će slabije stvaranje kolagena pa koža neće zarasti, a skloniji ste i razvoju infekcije jer vitamin C pomaže neutrofilima u bijelim krvnim stanicama da pobijede infekciju. Kolagen je potreban i za zdravlje desni. Osobe kojima krvare desni, što je jedan od simptoma nedostatka vitamina C, za dva tjedna mogu zaustaviti krvarenje iz desni ako redovito jedu grejp.

Ako vam nedostaje vitamina C, može se pogoršati makularna degeneracija, bolest oka koja dolazi s godinama. I debljanje, osobito u području trbuha, povezuje se s nedostatkom vitamina C jer on također pomaže u sagorijevanju masti. Novija istraživanja manjak vitamina C povezuju s pojavom umora i mrzovoljnosti. Više vitamina C pomaže da se naše raspoloženje i energija podignu već za dva sata i taj osjećaj ostaje do kraja dana.

Preporučuje se da odrasla žena unosi oko 75 miligrama vitamina C dnevno, a muškarac 90. Osobe koje idu na dijalizu, trudnice, dojilje i pušači trebaju dodatnih 35 miligrama kako bi pomogli oslobađanju stanica od štetnih slobodnih radikala. Tu dnevnu dozu osigurat će pola šalice svježe crvene paprike, jedan kivi, tri četvrtine čaše iscijeđenog soka naranče ili šalica brokule kratko kuhane na pari.

Kopirati
Drag cursor here to close