Jedete, ne jedete ... pet prehrambenih navika za koje stručnjaci kažu da su razlog bržeg starenja
Kako usporiti starenje

Jedete, ne jedete ... pet prehrambenih navika za koje stručnjaci kažu da su razlog bržeg starenja

Lifestyle / Hrana | 26. 06. 2022. u 10:23 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premda ne postoje sigurni načini za sprječavanje starenja, postoje neke stvari koje možda radite, a da niste ni svjesni i da ubrzavaju proces starenja.

Starenje je neizbježan čimbenik života, i premda ne postoje sigurni načini za sprječavanje starenja, postoje neke stvari koje možda radite, a da niste ni svjesni i da ubrzavaju proces starenja.

U nastavku donosimo pet prehrambenih navika za koje stručnjaci kažu da su razlog bržeg starenja, piše Eatthis.

Ne jedete dovoljno proteina

“Neunošenje dovoljno proteina može brže postariti osobu”, objašnjava doktorica Anya Rosen, dodajući da proteini u prehrani pomažu u održavanju čiste tjelesne mase.

Gubitak mišića do kojeg dolazi kako starimo, također poznat kao sarkopenija, ‘pridonosi ozljedama i kroničnim bolestima’.

Jedete previše šećera

Jesti slatkiše i poslastice je mnogima ukusno, no pretjerano uživanje u šećeru može utjecati na brže starenje.

“Prehrana bogata šećerom može vas brže starjeti”, objašnjava registrirana dijetetičarka Kathryn Piper.

Dodaje da ova prehrambena navika može “prouzročiti povišenu razinu glukoze u krvi” koja kasnije može utjecati na kolegen što na koži može rezultirati s većim brojem bora.

Ne jedete dovoljno vlakana

Vlakna su važna za zdravlje crijeva i pružaju osjećaj sitosti. A prema Jeanette Kimszal, ako ne konzumirate dovoljno vlakana to ‘može utjecati na starenje’.

Ona kaže da uz konzumaciju dovoljno vlakna imate manji rizik od bolesti, a njihovo je jedenje povezano i s poboljšanim zdravljem crijeva i same probave. “To su sve čimbenici povezani s dugovječnošću”, kaže Kimszal.

Jedete prevelike količine prerađenog mesa

Jedenje slanine, kobasica ili nekog drugog oblika prerađenog mesa možda je ukusno, ali njihovo često jedenje neće učiniti nikakvu uslugu vašem tijelu kada je u pitanju starenje.

Svjetska zdravstvena organizacija klasificirala je prerađeno meso kao kancerogene skupinu broj jedan, što znači da je konzumiranje te hrane povezano s povećanim rizikom od raka.

A budući da su mnoge od ovih namirnica pune natrija, njihovo prekomjerno jedenje može biti povezano sa staničnim starenjem.

Ne jedete narančasto povrće

Slatki krumpir, mrkva i muškatna tikva sadrže beta karoten, karotenoid koji nudi neke jedinstvene zdravstvene prednosti.

Karotenoidi, poput beta karotena, nakupljaju se u našem krajnjem sloju kože i djeluju kao zaštitna barijera za ultraljubičasto zračenje. Konzumiranje hrane s beta karotenom pomaže poboljšati izgled kože i umanjiti znakove starenja jer on utječe na elastičnost i hidrataciju kože te u konačnici smanjuje razvoj bora i staračkih pjega.

Podaci također pokazuju da uključivanje adekvatne količine beta karotena u vašu prehranu može pomoći u zaštiti kože od oštećenja UV zrakama.

Kopirati
Drag cursor here to close