Učenje u praksi

Jabukovača i zdravi čips made by mostarski studenti

Lifestyle / Hrana | 08. 12. 2021. u 17:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Jabukovača i zdravi čips made by mostarski studenti 

Rakija od dunje te čips od sušene japanske jabuke s dodatkom paprike proizvodi su mostarskih studenata.

Naime, studenti na Agronomsko prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru nisu studenti koji samo uče, već je to skupina studenata koja proizvodi i uzgaja različite proizvode.

Već treću godinu za redom Agronomsko prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru organizira znanstveni dan na kojem možete vidjeti i pronaći što sve studenti i profesori proizvode ili uzgajaju.

Znanstveni dan 

Ove godine znanstveni dan se održat će se 10. prosinca u periodu od 11:00 do 14:00 sati u prostorijama fakulteta.

Znanstveni dan promovira teme iz područja ekologije, biologije, biotehnologije, zoologije i prehrambene tehnologije. Ovaj događaj organiziraju Agronomsko-prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru zajedno sa partnerima Fakultetom za agri-tropske studije Univerziteta iz Češke i Agromediteranskim fakultetom.

Studenti agronomije i prehrambene tehnologije će na ovom događaju promovirati različite sadržaje i teme. Neke od njih se odnose na prikaz entomoloških zbirki, prezentaciju svježe prešanih ulja uz mogućnost degustacije, uzgoj i degustaciju mikrosjemenja i klica, degustaciju sireva, prezentiranje voćnih i povrtnih prerađevina, prikaz kolekcije sjemenki voća i povrća, pH indikatori-test sa crvenim kupusom, lažni med i kako ga otkriti, vermikompost - kompostiranje sa glistama, degustacija alternativnih proteinski izvora u hrani, suplementi u prehrani,  prezentiranje vina, proizvoda od vina i likera uz pokazne vježbe u laboratoriju, degustacija čajeva, izolacija DNA i još pokoja zanimljiva sitnica iz svijeta biotehnologije.

Studentski proizvod

Bit će organiziran i posjet laboratoriju za prepariranje kukaca, mikroskopiranje sa trajnim biljnim i životinjskim preparatima. Uz ovaj događaj će biti promoviran i ERASMUS projekt VIRAL gdje Fakultet sudjeluje kao partner, a svrha je promoviranje informacijskih tehnologija i opreme u poljoprivredi. Osim navedenog, ovu priliku će iskoristiti i studentski zbor APTF da prezentira svoje aktivnosti i okvir djelovanja.

"Kao studentica ovog fakulteta veoma sam ponosna na ovaj događaj. Važno nam je da svi vide naš rad jer smo bili marljivi, a posebno inovativni u stvaranju zanimljivih proizvoda. Čips od sušene japanske jabuke s dodatkom paprike nije proizvod koji možete pronaći u svakoj trgovini ili rakija od dunje koja je studentski proizvod. Svi naši proizvodi su mukotrpan rad naših studenata u suradnji sa profesorima, a neke proizvode smo stvarali i uzgajali nekoliko mjeseci", kazal je Martina Arapović, zamjenica predsjednika Studentskog zbora APTF i jedna od organizatorica ovog događaja.

Svrha ovakvog događaja je popularizacija znanosti kroz neprofitne događaje i programe koji promoviraju znanost, znanstveno istraživački rad i znanstvene metode  istraživanja među djecom, učenicima, mladima i široj društvenoj zajednici, stoji u priopćenju Studentskog Zbora.

Kopirati
Drag cursor here to close