Odličan ''šmek''

Isprobajte recept za turski kolač

Gusti šećerni sirup s notom limuna pretvara tvrd i suh biskvit od krupice u šočan i mekan zalogaj prepun okusa.
Lifestyle / Hrana | 07. 01. 2023. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Revani je tradicionalni turski kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom) ili zaslađenom vodicom od ruže ili cvijeta naranče, vrlo sladak, sočan i prepun okusa. Najčešće se poslužuje narezan na kvadrate ili rombove i ukrašen usitnjenim pistacijama.

Sastojci za revani s makom:

Biskvit

3 jaja

200 ml mlijeka

50 g šećera

175 g brašna

8 g praška za pecivo

215 ml ulja

175 g griza

100 g maka

Sirup

300 g šećera

300 ml vode

1 čajna žličica soka od limuna

Šlag

300 ml vrhnja za šlag

55 g šećera u prahu

1 čajna žličica ekstrakta vanilije

2 žlice oljuštenih mljevenih pistacija ili maka (za ukras)

Priprema revanija s makom:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namastite kalup za pečenje (23 x 30 cm).

Napravite tijesto. Jaja i šećer pjenasto miksajte dvije minute pa dodajte mlijeko. Iznad zdjele prosijte brašno i prašak za pecivo i miješajte dok se sve ne sjedini. Dodajte ulje i ponovno miješajte. Dodajte na kraju griz i mak i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte tijesto u kalup, zagladite i pecite u pećnici 25 minuta.

Napravite sirup. Stavite šećer u veliki lonac s debelim dnom i lagano ga protresite da se ravnomjerno rasporedi. Prelijte šećer vodom i sokom od limuna i kuhajte na srednjoj vatri dok ne počne ključati, promiješajte nekoliko puta drvenom kuhačom da se sve otopi i smanjite vatru. Kad se šećer potpuno otopi, maknite posudu s vatre.

Dovršite biskvit. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen. Izbodite cijelu površinu biskvita vilicom ili čačkalicom. Prelijte biskvit sirupom i prekrijte kalup krpom. Ostavite da se sav sirup upije i neka odstoji 1 do 2 sata.

Napravite šlag. Miksajte vrhnje dok se ne dobijete meki šlag. Dodajte ekstrakt vanilije i šećer. Miksajte dok ne dobijete čvrsti šlag. Ravnomjerno rasporedite šlag po biskvitu (sobne temperature) i ostavite u hladnjaku najmanje 3 sata.

Izvadite iz hladnjaka, narežite i po želji pospite mljevenim pistacijama ili makom.

Kopirati
Drag cursor here to close