Sezona je, zar ne

Galette s jagodama, neodoljiva slastica

Ovako mirisnu i prhku galette s jagodama još niste probali, a uz nekoliko trikova pripremit ćete ju s lakoćom
Lifestyle / Hrana | 12. 05. 2022. u 10:28

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Galette - omiljena slastica koju možeš prilagoditi baš svakoj sezoni. Galette krasi prhka baza prekrivena tvojim omiljenim svježim voćem, a uz topli kolač od jagoda odlično će se sljubiti kuglica sladoleda od vanilije ili tučeno vrhnje. Priprema je zaista jednostavna i ne zahtjeva posebno kulinarsko umijeće.

Priprema galette s jagodama je poprilično jednostavna, no postoji nekoliko trikova kako ju učiniti još ukusnijomž. Tijesto za galette ne bi trebalo biti jako tanko jer će se inače previše zapeći, no isto tako ne bi trebalo biti previše debelo jer tada neće biti hrskavo. Savršena debljina tijesta je oko tri milimetra, piše missgastro.

Osim na debljinu tijesta, potrebno je obratiti pažnju i na punjenje.  Savršeno punjenje za galette Claire ima i nekoliko savjeta kako pripremiti savršeno voćno (ili povrtno) punjenje za galette. Važno je obratiti pažnju na vlažnost punjenja kako se galette ne bi raspala od previše vlage.

Jabuke, borovnice i drugo voće bogato pektinom najbolji je izbor za punjenje galette, no pripremiti ju možeš i od sočnijeg voća poput jagoda ili marelica. U tom slučaju nakon što voće staviš na pitu posipaš s malom količinom griza ili kukuruzne krupice, a dodati možeš i malo gustina. Također pripazi da količina punjenja za galette ne bude prevelika jer će tada sokovi curiti preko kore i neće biti hrskava.

S obzirom da je sezona jagoda u punom jeku, donosimo ti recept za slasne galette s jagodama. Možeš pripremiti četiri manje galette ili dvije veće. Uživaj!

Sastojci za prhko tijesto:

300 g brašna

4 žlice šećera

1 vanilin šećer

Prstohvat soli

150 g maslaca

1 jaje

1 ili 2 žlice kiselog vrhnja

1 jaje za premazivanje

Sastojci za nadjev:

400 g jagoda

 50 g šećera

1 vanili šećer

1 žlica škrobnog brašna ili griza

Priprema:

Jagode očisti, nareži na četvrtine, posipaj šećerom te ih ostavi da odstoje 30 minuta. Potom ocijedi tekućinu te ih posipaj škrobnim brašnom ili grizom.

U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, sol i hladni maslac. Zatim dodaj jaje i umijesi tijesto. Po potrebi dodaj žlicu ili dvije kiselog vrhnja. Nemoj ga mijesiti predugo jer tijesto ne treba biti savršeno glatko. Tijesto podijeli na dva jednaka dijela te ga stavi u hladnjak na 30 minuta.

Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva, a lim za pečenje obloži papirom za pečenje. Pripremljeno tijesto razvaljaj u oblik kruga debljine otprilike 3 mm. Na tijesto posloži pripremljene jagode. Rubove premaži jajetom te ih presavini preko voća sa svih strana. 

Galette peci oko 25 minuta ili dok tijesto ne poprimi lijepu zlatno smeđu boju. Posluži ih mlake, uz kuglicu sladoleda.  Uživaj!

Kopirati
Drag cursor here to close