Suša

Cijene slatkiša rasti će zbog ovog sastojka

Poskupljenje zrna kakaoa povećava troškove velikih proizvođača čokolade, a što će se odraziti na cijenu za potrošače.
Lifestyle / Hrana | 22. 02. 2024. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suše na plantažama u zapadnoj Africi podigle su cijene kakaoa na svjetskoj razini, pa će tako i cijene slatkiša koji se mogu naći na policama marketa u Bosni i Hercegovini, ali i regiji, zasigurno rasti.

Prema nedavno objavljenim podacima, tona kakaoa doseže čak do 5.874 dolara, a poskupljenje se bilježi zbog loše žetve izazvane veoma rijetkim padalinama, prije svega u Gani i Obali Slonovače, najvećim svjetskim proizvođačima kakaoa, prenose Nezavisne novine.

Prema pisanju BBC-ja, poskupljenje zrna kakaoa povećava troškove velikih proizvođača čokolade, a što će se odraziti na cijenu za potrošače.

Proizođači slatkiša

Povećanje cijena kakaoa neminovno utiče i na proizvođače slatkiša u regiji, pa tako i na prehrambenu industriju "Kraš" iz Hrvatske, u čijem sastavu je i "Mira" iz Prijedora, za koju je kakao ključna sirovina.

"Riječ je o ključnoj sirovini za proizvodnju čokolada i pralina, koje ujedno predstavljaju veliki udio u volumenima 'Krašove' proizvodnje, ali je kakaovac važan i za naše proizvode iz kategorije keksa i vafla, u kojima isto koristimo kakao dijelove. Sa samom isporukom količina za sada nemamo problema. Dodatni izazov predstavlja situacija u prometu u Sueskom kanalu jer će se povećanje troškova prevoznih kompanija posljedično preliti na sve industrije", istaknuli su oni.

Dodali su da, iako povećanje cijena osjećaju već neko vrijeme, u proteklom razdoblju  su činili sve kako bi to povećanje interno amortizirali.

"No, s obzirom na trenutne pokazatelje, i mi smo primorani korigirati cijene proizvoda prema svojim kupcima i potrošačima, i to minimalno, kako bismo omogućili stabilnost poslovanja", rekli su za "Nezavisne novine".

Da su proizvodi od kakaoa, kao i sam kakao, dragi bh. građanima, potvrđuju i podaci o uvozu kakaoa Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Uvoz u BiH

Naime, prema njihovim podacima, tijekom protekle godine u BiH je uvezeno nešto više od 22,3 milijuna kilograma kakaoa i proizvoda od kakaoa, čija vrijednost doseže čak do 235.182.116 KM.

Najviše se uvozilo iz Hrvatske, i to oko pet miliona kilograma, vrijednih skoro 50 milijuna maraka, a zatim slijedi uvoz iz Njemačke, Srbije, Poljske i Austrije.

Kada je riječ o izvozu, najviše kakaoa i proizvoda od kakaoa iz Bosne i Hercegovine tijekom 2023. godine izvezeno je u Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Hrvatsku i Austriju, a ukupan izvoz iznosio je 3.098.366,50 kilograma, čija je vrijednost 22.524.000,86 KM", istaknuli su u UNO BiH za "Nezavisne novine".

U usporedbi sa proteklim godinama, lani je zabilježen najmanji izvoz kakaoa i proizvoda od kakaoa u posljednje četiri godine, ali je vrijednost izvezenog proizvoda lani bila najveća u posljednje četiri godine.

S druge strane, najveća količina kakaoa i proizvoda od kakaoa uvezena je 2021. godine, kada je uvezeno nešto više od 23 milijuna kilograma, vrijednih oko 195 milijuna maraka, dok je prošle godine zabilježena najveća vrijednost uvezenog.

Kopirati
Drag cursor here to close