Delicija

Belgija: Pomfrit izbjegao karantenu

Belgija pokušava pečene krumpiriće i kulturu koja se veže uz njih, kao i tradiciju proizvodnje piva, upisati na popis svjetske baštine.
Lifestyle / Hrana | 15. 03. 2020. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Belgijski pomfrit, tamošnje nacionalno jelo, izbjeglo je gotovo potpunu karantenu uvedenu u zemlji zbog koronavirusa jer je prodavačima dopuštena prodaja, iako je svim kafićima i restoranima naređeno zatvaranje.

Vlada je naredila školama, kafićima, teretanama i svim mjestima na kojima se održavaju sportske i kulturne aktivnosti da se od subote zatvore na tri tjedna i ograničila rad trgovina kako bi zaustavila širenje zaraze, javlja Hina.

Međutim, kako su mnogi Belgijanci primijetili, mjesta na kojima se prodaje pomfrit su pošteđena, ali ih morate ponijeti sa sobom.

Krumpirići, pakirani u papirnate tuljce, obično se prodaju u kućicama ili prikolicama uz cestu. U Belgiji takvih prodavaonica postoji oko 5000, ili deset puta više po glavi stanovnika nego McDonald'sa u Sjedinjenim Državama.

Belgija pokušava pečene krumpiriće i kulturu koja se veže uz njih, kao i tradiciju proizvodnje piva, upisati na popis svjetske baštine.

O tome tko je pomfrit smislio, vodi se vječni 'rat' s Francuzima, javlja Hina.

Belgijci kažu da ih u svijetu samo zbog francuske kulinarske nadmoći nazivaju "french fries". A za to su krivi američki vojnici koji su u Prvom svjetskom ratu bili stacionirani u Belgiji i pogrešno ih nazvali francuskim. Pa s 'pogrešan naziv' proširio se poput virusa.

Kopirati
Drag cursor here to close