Dijeta ne djeluje

5 glavnih razloga zašto odjednom više ne možete izgubiti kilograme

Ovo su možda prepreke između vas i željene tjelesne težine
Lifestyle / Hrana | 17. 04. 2021. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako sve pokušavate, kilogrami nikako da nestanu? Evo što može stajati kao prepreka između vas i željene tjelesne težine:

1. Metabolizam se prilagodio

Čak i vam trenutna dijeta pomaže pri gubitku kilograma, zbog ograničenja koje mu namećete, tijelo može kroz vrijeme početi gubiti manje kalorija. Kada jedete manje nego inače, tijelo će prepoznati manjak dostupne energije i prilagoditi se tako da sagorijeva manje kalorija. Kako ne biste sve više smanjivali unos kalorija savjet je da povećate mišićnu masu kako bi se pojačala bazalna metabolička rata, što bi moglo pomoći kod gubitka kilograma.

2. Gladniji ste nakon treninga

Ako ste od nedavno krenuli na treninge, možda ćete primijetiti kako vam je puno teže izgubiti kilograme. Često je razlog to što će si ljudi dozvoliti da pojedu malo više nakon vježbanja, jer računaju da će se kalorije potrošiti. Jesti namirnice koje će služiti za oporavak organizma nakon vježbanja je iznimno važno, ali to ne znači da smijete unositi hranu s visokom kalorijskom vrijednošću.

3. Jedete previše „dijetalnih“ namirnica

To što vam dijeta dopušta da jedete neku namirnicu ne znači da možete jesti koliko želite bez da to primijetite na vagi. Posebno se to odnosi na one koji se pridržavaju keto dijete jer često pretjeruju s unosom namirnica koje sadrže dosta kalorija.
Uzmimo za primjer orašaste plodove, koji iako su hranjivi i puni nutrijenata, sadrže i dosta kalorija. Ako je upravo to vaša navika, nemojte računati na željeni ishod dijete.

4. Smanjili ste unos vlakana

Ako ste izbacili iz prehrane namirnice koje sadrže vlakna kako biste izgubili višak kilograma, možda sami sebi otežavate proces mršavljenja a da toga niste niti svjesni. Ako ne unosite dovoljno vlakana, velike su šanse da ćete tijekom dana imati ludu potrebu za nezdravim namirnicama ili ćete pojesti više hrane bogate kalorijama kako biste dulje bili siti.

5. Zatočeni ste u ciklusu uskraćivanja

Ako ste sve posložili tako da bude crno i bijelo, možda baš zato imate poteškoće s gubitkom kilograma, čak i ako vam dijeta u prošlosti uspijevala.

"Ciklus restrikcije i pristup sve ili ništa kada je u pitanju hrana koju smatramo lošom, i koji izbjegavate većinu vremena može dovesti do toga da u jednom trenutku pojedete te „loše“ hrane toliko da vam nije dobro“, pojasnila je Emma Townsin, nutricionistica.

Kopirati
Drag cursor here to close