HPD Prenj 1933. Mostar

Zimska visokogorska škola 2023.

Uvjet za pristupanje školi je završena opća planinarska škola.
Lifestyle / Flash | 20. 01. 2023. u 16:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HPD Prenj 1933. Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar i HGSS-om, u dane 4. i 5. veljače 2023. godine, organizira prvi od dva vikenda zimske visokogorske škole koji će se održati na planini Čvrsnici.

Cilj škole je pružiti polaznicima temeljna znanja i vještine za planinarenje zimi i u zimskim uvjetima, uključujući vještine kretanja po snijegu i ledu, ali i pripremiti ih za pohode na manje zahtjevne zimske uspone.

Uvjet za pristupanje školi je završena opća planinarska škola.

Škola, kao logičan slijed opće planinarske škole, služi nadogradnji već stečenih planinarskih vještina te je ujedno i dobra priprema za zimski alpinistički tečaj.

Škola će se izvesti u vidu predavanja i praktičnih vježbi iz sljedećih oblasti:

Priprema zimskog uspona

Oprema za zimsko planinarenje i korištenje iste

Opasnosti zimskog planinarenja

Bivakiranje u zimskim uvjetima

Snježne lavine, preventiva i spašavanje

Organizacija spašavanja i transporta unesrećenog u zimskim uvjetima

Praktične vježbe na teme: kretanje na skijama i krpljama, korištenje cepina i dereza i zaustavljanje poskliznuća, izrada zimskih sidrišta, kretanje u navezi i osiguranje, procjena opasnosti od lavine, spašavanje i transport unesrećenog u zimskim uvjetima, te izrada bivaka i bivakiranje u snijegu.

Prvo predavanje će se održati 1. veljače 2022. godine u prostorijama HGSS-a u Mostarki.

Lokacija izvođenja obuke prvi vikend će biti, zavisno od vremenskih i snježnih uvjeta, na južnim padinama planine Čvrsnice ili na lokalitetu Zaglavlja također na Čvrsnici. Društvo za prvi vikend osigurava smještaj i spavanje u planinarskoj kući ''Munika'' (potrebno ponijeti vreću za spavanje kao i hranu). U slučaju lošijih snježnih uvjeta prvi vikend će se prolongirati.

Svi polaznici škole, pored uobičajene osnovne planinarske opreme (čeona lampa, prva pomoć, astrofolija itd.) obavezni su imati zimsku opremu (dereze, cepin, kaciga, pojas, prusika, 2-3 karabinera, brile, skije ili krplje za pristup, jedna lavinska lopata na 2 osobe, ruksak 30+L te ostala planinarska oprema). Potrebna zimska odjeća (vjetrovka, pernata ili deblja jakna, deblje rukavice, potkapa, zimske gojzerice, gležnjaci, zimske hlače, termoaktivni veš). Uz osobnu opremu svi polaznici obuke će ponijeti sa polazišta i zajedničku opremu koju osigurava društvo (užad, snježni klinovi i druga tehnička oprema).

Polazak je u subotu 04. veljače 2022. godine u 5:00 sati, ispred stadiona HŠK Zrinjski, a prijevoz do Blidinja je kombi vozilom društva. Povratak u Mostar je u nedjelju u večernjim satima.

Cijena za prvi vikend je 20 KM i uključuje prijevoz, korištenje ili noćenje u planinarskom domu i organizaciju. Cijena troškova vrijedi za planinare koji su članovi našeg društva min. 2 godine. Za članove drugih planinarskih društava i ostale cijena je uvećana 15KM za svaki vikend škole. Prijave i uplata akontacija od 10 KM (15 KM) su do srijede 1. veljače 2022. godine u 20 sati. Broj prijava je ograničen.

Sve info i prijave na tel. 063/429-341 (Vjekoslav Gašpar)

Molimo da izvršite prijavu i putem linka: PRIJAVA

Program zimske škole visokogorstva možete preuzeti OVDJE.

Kopirati
Drag cursor here to close