Upozorenje

Svjetski dan bubrega: Edukacija, rano otkrivanje i zdrav život

Lifestyle / Flash | 10. 03. 2016. u 13:45 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bolest bubrega je podmukla, ali se mnogo toga može učiniti prevencijom. Stoga je ključno omogućiti edukaciju, rano otkrivanje i promovirati zdravi životni stil stanovništva. Na Svjetski dan bubrega, 10. marta, predsjednica Udruženja nefrologa u BiH Halima Resić kazala je Feni da je dijagnostika bubrežne bolesti jednostavna, a dovoljan je nalaz krvi, urina i ultrazvuk bubrega. Preporuča godišnju kontrolu i naglašava da je to podmukla bolest. U rizičnoj grupi su prije svega dijabetičari i osobe s povišenim krvnim tlakom, osobe starije od 65 godina.

''Bubrezi ne daju simptome. Rijetko se manifestiraju jakim bolovima, osim u slučaju upale i pokretanja kamena u bubregu. Naši pacijenti koji su kroničari, koji su na dijalizi, nemaju bolova. Bubrežna oboljenja se uglavnom otkriju slučajno, odlaskom liječniku zbog drugih simptoma kad se rade rutinski nalazi krvi'', kazala je.

Precizira da je u ŽS-u u posljednje tri godine testirano oko 1.200 osoba na različite stadije kronične bubrežne bolesti, a oko 70 posto pacijenata imalo je neki od stadija kronične bubrežne bolesti a da to nisu znali. Naglašava da postoji pet stadija kronične bubrežne bolesti, od čega prva tri stadija često ostaju neprepoznata.

''Naša bubrežna funkcija pada sa životnom dobi. Nije isti rad bubrega kod čovjeka sa 65 godina i nekoga sa 35 godina. Zato je bitno da mi, kao struka, mnogo radimo na prevenciji kronične bubrežne bolesti u cijeloj BiH. Tu je ključna edukacija stanovništva i uloga primarne zdravstvene zaštite'', naglasila je.

Stručnjaci ističu važnost bubrega za ljudski organizam, kroz njih za 24 sata prođe dosta krvi koja se filtrira, a ono što je štetno i ne treba organizmu izbaci se u vidu mokraće. Bubrezi su i endokrini organ jer u njima se luče hormoni poput onog koji je bitan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i hormon koji je bitan za kosti....Ove godine Svjetski dan bubrega posvećen je prevenciji bubrežnih bolesti kod djece, a profesorica Resić kaže da kod nas djeca nasreću nisu u velikom broju pogođena tom bolešću.

''Srećom nije toliko učestala. Ipak roditeljima skrećemo pažnju da vode računa i ukazuju na važnost zdravog životnog stila djece, njihovu prehranu'', kazala je.

Udruženje liječnika za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju, Federalno ministarstvo zdravlja i Udruženje dijaliznih pacijenata ŽS-a za nedjelju najavljuju kampanju u Sarajevu kad će stanovništvu biti dostupan materijal namijenjen isticanju važnosti zaštite bubrega od štetnih utjecaja posebno kod djece. Razvijene europske države u fokus zdravlja do 2020. godine stavile su kronične nezarazne bolesti, među kojima je kronična bubrežna bolest.

Kopirati
Drag cursor here to close