Tradicionalni običaj

Svjetlucava jaja bojana u vinu

Važno je da vino prekrije sva jaja odnosno da ona budu skroz potopljena vinom jer je to važno za uspješnost postupka.
Lifestyle / Flash | 07. 04. 2023. u 11:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od narodnih i tradicionalnih običaja u narodu je bojanje pisanica u raznim bojama, na razne načine, a mi ćemo vam u narednom tekstu pokazati i opisati postupak bojanja jaja u domaćem vinu.

Potrebne namirnice za bojanje svjetlucavih pisanica:

  • 10 jaja
  • Domaće vino (mi smo o ovom receptu koristili domaće kupinovo vino zbog boje koja je specifična no ovisno o vašim željama vi možete koristiti bilo koje vino. Ovisno o boji/nijansi vina takva će vam biti i boja na jajima)
  • Ocat
  • Šećer
  • Za jaja u ostalim bojama koristite kao bazu bijelo vino i stavljate jestive boje ovisno o željama. Mi smo za narančastu boju jaja koristili jestivu boje naranče koju možete kupiti u bilo kojem dućanu.

Postupak bojanja jaja:

Uzmete desetak jaja, a možete više ili manje ovisno o željama i potrebi te ih premažete octom kako bi površina bila što čišća. Nakon toga jaja stavite u posudu za kuhanje i prelijete s jednom litrom kupinovog vina.

Kao što je Wish.hr naveli u popisu možete staviti i bilo koje drugo vino, no mi smo se odlučili za kupinovo upravo zbog posebne i specifične crvenkaste boje.

Možete kupiti i najjeftinije obično vino jer će vam također dati sličnu boju na jajima te nema potrebe za skupim vinima ako ih nemate kod kuće.

Kod ovog dijela bitno je napomenuti da je važno da vino prekrije sva jaja odnosno da ona budu skroz potopljena vinom jer je to važno za uspješnost postupka.

Sve stavite kuhati na laganu vatru i jaja kuhate otprilike nekih 10-15 minuta.

Sada slijedi najvažniji postupak, a vrlo je jednostavan

Bitno je da jaja ostanu u ohlađenom vinu nekoliko sati. Mi smo osobno stavili jaja da budu u hladnom vinu cijelu noć kako bi se boja što bolje upila i raspodijelila.

Nakon što su jaja odstajala potrebno ih je izvaditi iz vina i staviti na papir da se osuše. Nikako ih ne smijete premazivati ičim masnim kako ne biste uklonili kristale iz vina (šećer). Kako bismo pojačali sjaj mi smo dodali još nekoliko jušnih žlica šećera.

 

Kopirati
Drag cursor here to close