Mi nismo same

Susret u Mostaru - Žene i majke u borbi za prava porodilja

Lifestyle / Flash | 07. 03. 2016. u 14:31 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu kampanje (Ne)Diskriminacija porodilja u FBiH 8. ožujka se organizira susret pod nazivom 'Mi nismo same' u 12 sati ispred Skupštine HNŽ-a u Mostaru.

''Ovim susretom svih nas koji jesu pogođeni problemom ili svojim odlukama utječu na njegovo rješavanje ili podižu svijest sveukupne javnosti na problem i njegove posljedice ili pozivaju na odgovornost u ispunjavanju obveza, doprinesimo zajedno donošenju javnih politika na federalnom nivou, kojom vlada garantira: prava porodilja u okviru natalne, demografske politike, zaštitu obitelji s djecom u svim županijama i eliminaciju diskriminacije porodilja po različitim osnovama u FBiH (mjestu prebivališta, (ne) zaposlenja, sektoru zapošljavanja-javni i privatni, visini naknada, načina finansiranja'', navedeno je u pozivu na skup.

Posebno stanje je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji koja je jedina županija koja nema Zakon zaštiti obitelji s djecom.

Isplata naknade

Inače, u Federaciji BiH, postoje različita zakonska rješenja i diskriminirajuće prakse. Zakon o radu, i raniji i novousvojeni, tretira samo dužinu trajanja porodiljne odsutnosti. I jedan i drugi Zakon jednako tretiraju ovo pitanje i propisuju trajanje porodiljne odsutnosti u razdoblju od jedne godine neprekidno, što je dosta napredno rješenje. Međutim, iako Zakon o radu propisuje da žena ima pravo na naknadu za vrijeme trajanja porodiljne odsutnosti, ne regulira tko ima obvezu isplate ove naknade niti iz kojih izvora se financira. Zakon u ovom smislu samo definira da de ovo pitanje biti regulirano posebnim propisom.

Trenutno je naknada ženi koja je na porodiljnoj odsutnosti regulirana Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite žrtava rata i zaštite porodica s djecom FBiH, koji propisuje da se ove naknade reguliraju na nivou županija. Nivo naknada koje se isplaćuju porodiljama u FBiH varira u velikoj mjeri od županije do županije, a često ove naknade zavise od raspoloživih budžetskih sredstava i dodatno se smanjuju odlukama kantonalnih vlada u odnosu na ono što je propisano županijskim zakonima.

(Ne) Diskriminacija porodilja

Postoji više inicijativa za prevazilaženje ovih problema u Federaciji pokrenute od strane Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Kluba parlamentarki FBiH, Naše stranke - Inicijativa F5 i nevladinih organizacija. USAID-ovi projekti Program jačanja civilnog društva u BiH (CSSP) i Projekt jačanja institucija vlasti i procesa (SGIP), podržavaju uključivanje svih zainteresiranih strana, proces primjene standardizirane metodologije procjene utjecaja propisa u izradi javne politike, te participativni proces izrade i razmatranja zakona u svim fazama zakonodavnog postupka. Ministarstvo socijalne politike i rada FBiH je formiralo Radnu grupu koju čine predstavnici županijskih ministarstava, nevladinih organizacija i Centara za socijalni rad, koja fokusiraju se na analizu postojećih problema, identifikaciju ciljeva javnih politika , te definiranje i procjenu učinaka alternativnih mjera za postizanje tih ciljeva, što de poslužiti donositeljima odluka da na bazi argumenata identificiraju opcije koje su najučinkovitije i prevodive u realnim prilikama, vodeći računa o zajedničkoj nadležnosti u ovoj oblasti između Federacije BiH i županija.

Kampanja (informativna i zagovaračka) pod nazivom (Ne) Diskriminacija porodilja u FBiH, pokrenuta od strane Udruženja Žene ženama i HUG Žena Trnova, ima namjeru povezati sve subjekte u zajedničko djelovanje u rješavanju problema na području Federacije BiH.

Dva cilja kampanje

Kampanja (Ne) Diskriminacija porodilja u FBiH, ima dva cilja:

- donošenje nove regulative o porodiljskim naknadama koja de biti jedinstvena za sve žene na federalnom nivou i
- osnivanje Porodičnog fonda iz kojeg de se vršiti isplata porodiljskih naknada.

Rezultati koji se očekuju:

- donošenje Zakona o zaštiti obitelji s djecom na federalnom nivou
- izmjene u članu 68 novog ZOR-a FBiH, stav 1 (porodilja prima prosjek svoje plate) i stav 2 (dopuna do pune plate porodilje ide na teret poslodavaca)
- eliminacija diskriminacije porodilja po različitim osnovama,
- podizanja pitanja naknada porodilja sa nivoa županija na nivo Federacije BiH,
- formiranje Federalnog fonda za isplatu porodiljnih naknada

Kopirati
Drag cursor here to close