Savjeti

Snaga prirode: Zaštitite se od komaraca biljkama!

Lifestyle / Flash | 02. 06. 2017. u 17:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S toplijim danima, a nakon kišnog razdoblja, stiže nam i napast zvana: komarci! Neizdrživ svrbež, crvenilo i otok mogu u roku keks pokvariti svu zabavu u kojoj smo uživali do trenutna prije.

Ako su i vaš dom i vrt mjesto na kojem s njima redovito vodite bitke, pročitajte nekoliko jednostavnih savjeta za rješavanje problema s komarcima na prirodan način.

Naime, najčešći način zaštite protiv uboda komaraca je nanošenje repelenta na bazi djelatne tvari DEET, no ono se ne preporučuje trudnicama, bebama i djeci. Stoga vam je na raspolaganju snaga prirode: zaštitite se od komaraca biljkama!

Lavanda

Jednostavno u svoj vrt ili na balkon posadite biljke koje komarci ne vole i koje ih odbijaju. Jedna od najpopularnijih biljaka koje se koriste kao repelenti za komarce je lavanda. Dok nas ova mediteranska kraljica mami svojim mirisom i izgledom, na komarce djeluje upravo suprotno. Grmovi lavande ispred vašeg doma i blizu prozora izgledat će vrlo dekorativno, a ujedno će pomoći držati komarce podalje, piše Večernji list.

Začinsko bilje

Osim što komarci bježe od lavande, jednako tako ne vole ni još jedan poznati mediteranski začin - ružmarin. Dok uživate u vrtnoj ležaljci ili na terasi, ispijajući kavu, zapalite malu grančicu ružmarina i ostavite neka se dimi kako biste stvorili domaći repelent. Uz ovaj omiljen začin, protiv komaraca također dobre rezultate pokazuju i majčina dušica, bosiljak, kadulja i metvica. Njih se uvijek isplati imati u teglicama kod kuće jer se slažu s većinom jela. Također vam od velike pomoći mogu biti biljna eterična ulja koja će osigurati da vas ove dosadne krvopije ostave na miru. Primjerice, nerazrijeđeno ulje metvice osigurava gotovo četverosatnu zaštitu od komaraca ako se primijeni izravno na kožu.

Citronela

Bogatog limunskog mirisa, citronela (još zvana i limunska trava) nije ugodna za insekte.Njeni dugački, zeleni listovi mogu narasti i do 70 cm, a boja je osvježavajuće zelena. Idealna pozadina za vibrirajuću lavandu.

Savjet više

Odijevajte se u laganiju, prozračnu i svijetlu odjeću koja neće izložiti vaše ruke i noge. Bebe izbjegavajte šetati u prirodi u sumrak, kada je aktivnost komaraca veća, a svoje mališane je najbolje zaštititi mrežom protiv komaraca na prozoru.

Kopirati
Drag cursor here to close