Trail running

Slovenski trkač osvojio četiri olimpijske planine nadomak Sarajeva

U tri dana je istrčao do vrhova Bjelašnice, Trebevića i Jahorine, te se sprintom popeo uz veliku skakaonicu na Igmanu.
Lifestyle / Flash | 21. 12. 2020. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovih dana Sarajevo je posjetio slovenački trail trkač Luka Kovačić, koji je u grad na Miljacki stigao sa nesvakidašnjom misijom - da istrči do vrhova olimpijskih planina oko Sarajeva.

Kako kaže, u Sarajevu je prvi put bio sa obitelji prije više od 10 godina, i od tada ima želju da ponovo dođe i obiđe prelijepe planine oko grada. Želja mu se sada i ostvarila. U tri dana je istrčao do vrhova Bjelašnice, Trebevića i Jahorine, te se sprintom popeo uz veliku skakaonicu na Igmanu.

Jedan od ciljeva Lukinog projekta bio je postavljanje vremena na četiri atraktivne dionice za brdsko trčanje, što bi ujedno predstavljalo izazov i podsticaj za domaće trail trkače.

Svoju sarajevsku avanturu započeo je na Bjelašnici, najvišoj i najstrmijoj od četiri planine, a do njenog vrha se popeo stazom na kojoj su se za vrijeme Zimske olimpijade 1984 održavala natjecanja u spustu.

''Bio je ovo veliki izazov, jer je staza jako strma. Trebalo mi je malo manje od 37 minuta, nadam se da će se naći netko brži od mene i postaviti mi novi izazov'', izjavio je Luka nakon prvog izazova.

Nastavak je uslijedio na Igmanu, gdje je istrčao sprint uz kultnu veliku skakaonicu na Malom polju, poprište natjecanja u skijaškim skokovima daleke 1984.

''Bilo je vrlo teško, skakaonica je stvarno izazovna, strmija u odnosu na Planicu, mada malo kraća. Sljedeće godine, kada se ovdje bude održavala Red Bull 400 utrka, mislim da će biti ludo natjecanje'', rekao je umorni, ali zadovoljni trkač.

Za ''najtežih 400 metara na svijetu'', kako nazivaju utrku koja uključuje iscrpljujući uspon uz skijašku skakaonicu, Slovencu je trebalo četiri minute i 36 sekundi. Upravo se na Igmanu ljetos trebala održati prva Red Bull 400 utrka u našoj zemlji, ali je zbog pandemije koronavirusa pomjerena za iduću godinu.

Video: Luka Kovačić osvojio 4 vrha oko Sarajeva

Naredna Lukina stanica bila je olimpijska ljepotica Jahorina, gdje je trčao uz stazu na kojoj su se na ZOI '84 vozile utrke veleslaloma, a nakon uspona se na vrhu planine družio sa lokalnim trkačima.

''U usporedbi sa Bjelašnicom ova staza je blaža, ali to ne znači i da je lakša. Pošto nije tako strma, morao sam ići 'punim gasom' cijelom stazom'', otkrio je Slovenac.

Za kraj je sačuvao jedan ''turističko-sportski'' uspon: krenuo od jednog od najprepoznatljivijih simbola Sarajeva - Vijećnice, nastavio uspon uz tradicionalne mahale, prešao bob stazu i kroz šumu se naposljetku popeo do vrha Trebevića, gdje ga je dočekao fantastičan pogled na Jahorinu i Bjelašnicu te na grad u dolini pokriven maglom.

Na pitanje koji je uspon bio najteži ili koja mu je planina najljepša, nije mogao jednoznačno odgovoriti, jer je - po njegovim riječima - svaka planina drugačija i ima svoje specifičnosti. Ono što je za njega fascinantno jeste to da su sve te planine tako blizu grada.

''Do vrha Trebevića sam istrčao za sat i šest minuta. Tako da ovdje, ako završiš s poslom u četiri popodne, malo iza pet već možeš biti na planini'', rekao je kroz smijeh, te za kraj dodao: ''Sigurno ću ponovo doći, jer ovdje imate stvarno lijepe planine, dobre ljude, lijep život, dobru hranu.''

Luku je na putu po planinama oko Sarajeva pratio Senad Bečković, bh poznati outdoor sportista.

''Luka Kovačić je trailer koji trči svjetske utrke i redovno bude na pobjedničkim postoljima. Kad ga gledate dok trči, imate osjećaj da nogama ne dodiruje tlo. Nadam se da će ovaj izazov koji je postavio dati podstrek nama domaćim trkačima, a ljestvicu je podigao na veoma visoku razinu'', kaže Senad.

A vremena koja je postavio govore dovoljno sama za sebe. Na Bjelašnici je 2700 metara od Babinog dola do vrha planine savladao za 36 minuta i 54 sekunde (visinska razlika 801 m). Za 400 m skakaonice na Igmanu trebalo mu je 4m36s (visinska razlika 133 m). Stazu od hotela Termag do krova Jahorine dugu 2110 m prešao je za 16m35s (visinska razlika 374 m). I, na kraju, 11 640 m od Vijećnice do vrha Trebevića pretrčao je za 1h06m29s (visinska razlika 1116 m).

Senad smatra da ovaj projekat predstavlja i odličnu promociju BiH i njenih turističkih potencijala.

''Lukin dolazak u Sarajevo bit će sigurno poticaj za mnoge svjetske trailere da posjete naše prelijepe planine i upoznaju naše potencijale za ovu sportsku disciplinu'', rekao je naš trkač.

Čudesni Slovenac je ovog ljeta ostvario sličan podvig, savladavši pet najviših planinskih vrhova u Sloveniji za manje od 14 sati.

Rođen 1995. godine u Kranju, Luka je bio omladinski reprezentativac Slovenije u biciklizmu, da bi se kasnije posvetio brdskom (trail) trčanju. Sa svega sedam godina je osvojio najviši vrh Slovenije, Triglav.

Trostruki je pobjednik Red Bull 400 utrke na Planici (2017, 2018, 2019), a na pobjedničkom podiju istog eventa našao se još nekoliko puta u drugim zemljama, što ga čini jednim od najuspješnijih natjecatelja. Za nadati se je da će naredne godine biti među natjecateljima i na igmanskoj utrci.

Kopirati
Drag cursor here to close