"Nije kao što izgleda"

Skandal u Berlinu: Na natjecanje u tetovažama došla s kukastim križem!

Među 10.000 prijavljenih za izbor najboljih tetovaža, pojavila se i jedna mlada dama s tetovažama 'svastike' na natkoljenicama - na svakoj po jedna. Što je najčudnije od svega, ona se probila u drugi krug "Miss Tattoo" natjecanja
Lifestyle / Flash | 05. 08. 2019. u 14:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zabranjeni simboli, znakovlje, pokliči ili pjesme na području zemalja bivše Jugoslavije imaju uistinu čudan tretman. U globalu su zabranjeni, ali ako su ''naši'', olako ćemo prijeći preko zloporabe, ali ako su ''njihovi'' onda ćemo mobilizirati sve snage kako bismo ukazali na provokaciju, prizivanje duhova prošlosti, prijetnje ponavljanjem zla i tome slično.

Kod nas istrage često traju godinama i na koncu završe u nekom ćorsokaku ''nedostatka dokaza'' ili sličnih floskula, a u zemlji kao što je Njemačka nema ''rastegljivosti'' zakona - budeš li posezao za nacističkim simbolima, zna se što ti slijedi.

Primjer s ovogodišnjeg okupljanja tetoviranih osoba ("Tattoo Convention") u Areni Berlin zorno svjedoči kako je kukasti križ uvijek kukasti križ, a nikad ''umjetnička sloboda".

Naime, među 10.000 prijavljenih za izbor najboljih tetovaža, pojavila se i jedna mlada dama s tetovažama 'svastike' na natkoljenicama - na svakoj po jedna. Što je najčudnije od svega, ona se probila u drugi krug "Miss Tattoo" natjecanja te ponovno izišla na pozornicu, ali je onda uočena i uklonjena iz konkurencije, piše Bild.

Kao što rekosmo, u Njemačkoj je korištenje nacističkih simbola najstrože zabranjeno (čuveni Paragraf 86a Krivičnog zakonika - "primjena simbolike organizacija koje nisu Ustavom dozvoljene je kažnjiva").

"Nacisti ovdje nemaju što tražiti", kazao je za Bild Frank Weber, predstavnik organizatora koji "Tattoo Convention" priređuju već 29 godina.

"Na pozornici stoji i do 350 ljudi. Mnogi se skinu tek uoči samog pokazivanja tetovaže tako da mi ne možemo kontrolirati sve motive koji se na njima nalaze. Tako je na glup način došlo i do ovoga", kazao je.

Foto: Tattoo Life / Ilustracija: S prošlogodišnje manifestacije "Tattoo Convention" u Berlinu

Organizatori su konzekventni, kad uoče nekoga s problematičnom tetovažom, odmah ga isključuju iz natjecanja, a ukoliko se radi o simbolima koji automatski povlače kaznu za sobom, dužni su ih prijaviti nadležnim organima. Tako se dogodilo i s djevojkom koja je imala kukaste križeve na svojim butinama. Njoj slijedi kaznena prijava.

"Dopuštanje nacistima da nose određene simbole s takvim značenjima daje im slobodu", izjavila je vlasnica problematične tetovaže, uz napomenu kako ona nije desne orijentacije, ali također ne želi imati ništa ni s ljevičarima.

Kako je sama protumačila, njezina tetovaža je zapravo religijski simbol, samo stiliziran, a to što 'nekoga' podsjeća na nacističku 'svastiku', posljedica je estetske ideje prilikom izrade. Zakonodavac, međutim, ne vodi računa o nečijoj mašti i estetici nego jasno kaže što je zabranjeno i kolika je kazna ukoliko se toga pojedinac ne pridržava.

Kopirati
Drag cursor here to close